Κλείσιμο

Σύνοδος Κορυφής: Σκληρό πόκερ των «27» για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και ενέργεια

Πού «κολλάει» η συμφωνία για το 6ο πακέτο - Ποιες χώρες αντιδρούν και γιατί - Τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τουρκική προκλητικότητα

Σε παρτίδα πόκερ για σκληρούς παίκτες εξελίσσεται η συζήτηση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και την ενέργεια, καθώς οι διαφωνίες για το 6 πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ειδικότερα για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τα παράγωγά του, δεν φαίνεται να κάμπτονται, ενώ σημαντικές διαφορές σημειώνονται και στις προσεγγίσεις των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό κανάλι, οι «27» δεν φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία για το εμπάργκο στη Ρωσία, καθώς, εκτός των δεδομένων αντιρρήσεων που προβάλλουν, κυρίως η Ουγγαρία, αλλά και άλλες χώρες, οι οποίες ζητούν εγγυήσεις από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, τέθηκαν στο τραπέζι και πρακτικά ζητήταμα, όπως η δημιουργία κατάλληλων υποδομών, για την αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου και αερίου, από άλλες πηγές.

Χώρες όπως η Ουγγαρία, που εξαρτάται κατά 58% από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, αλλά και η Σλοβακία, που εξαρτάται κατά 96%, καθώς και η Τσεχία, που εξαρτάται κατά 50%, χρειάζονται ένα ικανό διάστημα προκειμένου να στήσουν τις νέες υποδομές που θα χρειαστούν, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Με βάση τα παραπάνω, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο ζητούν εγγυήσεις από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, καθώς οι οικονομίες τους εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τη σχέση με τη Μόσχα και σε περίπτωση που διακοπεί απότομα η συνδιαλλαγή με τη Ρωσία, εγκυμονεί ο κίνδυνος ολικής κατάρρευσης.

Σλοβακία και Τσεχία δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στις απαιτούμενες αλλαγές, αλλά η Ουγγαρία δήλωσε απρόθυμη να ακολουθήσει, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά και εκνευρισμό για τη στάση της.

Το σχέδιο που συζητείται, είναι το εμπάργκο τροφοδοσίας ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσας και η εξαίρεση από το εμπάργκο μέχρι το τέλος του έτους, της τροφοδοσίας μέσω του αγωγού Ντρούσμπα.

Σε καθεστώς εξαίρεσης εξετάζεται να μπει και η Γερμανία, μαζί με τις άλλες χώρες, ωστόσο η συγκεκριμένη επιλογή προκάλεσε αντιδράσεις και από χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιταλία ή η Ολλανδία οι οποίες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την εξαίρεση του συγκεκριμένου αγωγού από τις κυρώσεις.

Ορμπάν: Στην επόμενη Σύνοδο η λύση για το εμπάργκο

Σε… 22 μέρες, στην τακτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 22 και 23 Ιουνίου, παρέπεμψε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, για να βρεθεί λύση στο «Γόρδιο δεσμό» του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εάν η έκτακτη σύνοδος κορυφής δεν καταλήξει σε συμφωνία. 

«Η επόμενη συζήτηση για το τι συμβαίνει με το πετρέλαιο των αγωγών θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο ηγετών,  καθώς το θέμα είναι πολύ πολιτικό», είπε ο Ούγγρος στους  υπόλοιπους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.

Με τις παρατηρήσεις του, ο Όρμπαν ουσιαστικά αντέκρουσε άλλους αξιωματούχους και διπλωμάτες της ΕΕ που επέμειναν ότι τα ερωτήματα που σχετίζονται με κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου είναι κυρίως τεχνικά σε αυτό το στάδιο, και θα μπορούσαν να επιλυθούν από αρμόδιους αξιωματούχους.

Ο Όρμπαν εξακολουθεί να ανθίσταται στο τρέχον συμβιβαστικό σχέδιο, παρόλο που περιλαμβάνει μια εξαίρεση που ζήτησε για το ρωσικό πετρέλαιο που έρχεται μέσω αγωγών. Ο Όρμπαν είπε ότι θέλει διαβεβαιώσεις ότι η Ουγγαρία θα εξακολουθεί να μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο εάν διακοπεί ο εφοδιασμός της μέσω αγωγού.

Εάν ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιμείνει στη θέση του ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο από τους Ευρωπαίους ηγέτες, αυτό θα σήμαινε ότι το ζήτημα θα πρέπει να περιμένει μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ωστόσο, δύο διπλωμάτες εκτιμούσαν ότι δεν πρέπει να ερμηνευθούν στην κυριολεξία τα λόγια του Όρμπαν, υποδηλώνοντας ότι ο Ούγγρος ηγέτης μπορεί απλώς να τόνισε πόσο πολιτικά σημαντικό είναι το θέμα.

Ο Μητσοτάκης θέτει και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας

Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη τουρκική προκλητικότητα, όπως και για τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς αυτής στην σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα, η οποία έχει το διεθνές δίκιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Το πρώτο θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο ξεκινά σε λίγο, θα είναι το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία, η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών-μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες -όπως έχω πει πολλές φορές- δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.     

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του νέου σχεδίου REPowerEU, το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). 

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να επαναλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά έτσι ώστε να συγκρατήσει, στο μέτρο του εφικτού, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους. Και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά, έτσι ώστε πραγματικά να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες.

Εδώ να θυμίσω ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τη φορολόγηση στο ύψος του 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Θα είναι κι αυτοί πρόσθετοι πόροι οι οποίοι θα κατευθυνθούν στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τέλος, θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Πηγή: skai.gr