Κλείσιμο

Ανάλυση: Πιθανή κατάρρευση του ρωσικού στρατού λόγω απωλειών -Πιστεύει σε «μερική νίκη» ο Πούτιν

Η έκθεση, που έχει συνταχθεί από «κορυφαίο Βρετανό αναλυτή» επί ρωσικών θεμάτων και βρίσκεται στα χέρια Βρετανών κυβερνητικών αξιωματούχων, αναφέρει ωστόσο πως ο Πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τις απώλειες αυτές «τίμημα που αξίζει να καταβληθεί» για μια μικρή νίκη στην Ουκρανία.

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Βρετανική ανάλυση των εξελίξεων στην Ουκρανία, που επικαλείται η Daily Mirror, εκτιμά ότι οι τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην «κατάρρευσή» του.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο νεότερος υπολογισμός την Ουκρανών τοποθετεί τις ρωσικές απώλειες σε 30.350 στρατιώτες, 207 αεροπλάνα, 174 ελικόπτερα, 1.349 άρματα μάχης και 13 πλοία.

Η έκθεση, που έχει συνταχθεί από «κορυφαίο Βρετανό αναλυτή» επί ρωσικών θεμάτων και βρίσκεται στα χέρια Βρετανών κυβερνητικών αξιωματούχων, αναφέρει ωστόσο πως ο Πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τις απώλειες αυτές «τίμημα που αξίζει να καταβληθεί» για μια μικρή νίκη στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα σημειώνεται πως ο Ρώσος ηγέτης θεωρεί ότι μπορεί να επιτύχει μία «μερική νίκη» κατακτώντας το Ντονμπάς, κάτι που θα του έδινε μεγάλο πλεονέκτημα έναντι του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις για τερματισμό των συγκρούσεων.

Αντιθέτως, εκτιμάται ότι αποτυχία στο Ντονμπάς θα οδηγούσε σε ανατροπή του.

Τονίζεται δε ότι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν προσπαθήσει «ματαίως» να πείσουν τον Πούτιν πως η εισβολή του στην Ουκρανία είναι μία «καταστροφή» .

Διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι μια ρωσική αποτυχία πλήρους επικράτησης στο Ντονμπάς δε θα προκαλέσει διαταγή του Πούτιν για κάποιου είδους πυρηνικό πλήγμα.

Η Mirror παραθέτει το εξής απόσπασμα από την απόρρητη έκθεση: «Η απόπειρα της Ρωσίας να επιτύχει μία γρήγορη και αποφασιστική νίκη στο Ντονμπάς δεν έχει ακόμα στεφθεί με επιτυχία. Ακόμα προχωρούν αργά προς τα εμπρός, κερδίζοντας ένα με δύο χιλιόμετρα την ημέρα. Οι Ρώσοι σημειώνουν πλέον τις όποιες επιτυχίες τους κυρίως με έναν κοπιαστικό αγώνα με επαναλαμβανόμενες, πολύ κοστοβόρες, επιθέσεις πυροβολικού που θυμίζουν 1945 και όχι 2022».

Επισημαίνεται παράλληλα ότι μέχρι στιγμής η μεγάλη αποτυχία της εκστρατείας στην Ουκρανία έχει αποκρυφτεί από τη ρωσική κοινή γνώμη ή έχει αποδοθεί σε αξιωματούχους που έχουν συλληφθεί ή αντικατασταθεί. «Ο ρωσικός πληθυσμός μέχρι πρόσφατα 'έτρωγε' την παραπληροφόρηση του Πούτιν. Έχουμε δει μια απόπειρα εντός του Κρεμλίνου να περάσουν το μήνυμα στον Πούτιν και στην πιο στενή του ομάδα ότι τα πράγματα πάνε στραβά, ίσως ακόμα και καταστροφικά στραβά», προσθέτει η βρετανική ανάλυση σύμφωνα με τη Mirror.

Εν τω μεταξύ, στην επίσημη νεότερη ενημέρωσή του το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως η κατάληψη της Λιμάν από τους Ρώσους υποστηρίζει τη βασική τους επιχειρησιακή προσπάθεια, η οποία μάλλον παραμένει η περικύκλωση του Σεβεροντονιέτσκ και το κλείσιμο του θύλακα γύρω από τις ουκρανικές δυνάμεις στην επαρχία Λουχάνσκ. Όπως τονίζεται, συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί, με πολύ πιθανό να σημειώνοντας μάχες στους δρόμους στα περίχωρα του Σεβεροντονιέτσκ.

Το υπουργείο προσθέτει πως στοιχεία της Νότιας Ομάδας Δυνάμεων της Ρωσίας, δηλαδή στη νότια Ουκρανία, πιθανότατα σημειώνουν τις μεγαλύτερες επιτυχίες στον άξονα επιχειρήσεων σε αυτόν τον τομέα στρατιωτικών επιχειρήσεων, υποστηριζόμενα από την Κεντρική Ομάδα Δυνάμεων που επιτίθεται από τον βορρά.

«Η πρόοδος (των Ρώσων) είναι αργή, αλλά τα κέρδη διατηρούνται. Οι διάδρομοι προς το θύλακα πιθανότατα παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο. Η Ρωσία έχει σημειώσει μεγαλύτερες τοπικές επιτυχίες σε σχέση με νωρίτερα στην εκστρατεία συγκεντρώνοντας δυνάμεις και πυρά σε μια σχετικά μικρή περιοχή. Αυτό υποχρεώνει τη Ρωσία να αποδέχεται ρίσκο αλλού στην κατεχόμενη επικράτεια», σημειώνει η ενημέρωση από το Λονδίνο.

Το Υπουργείο Άμυνας καταλήγει επισημαίνοντας πως ο πολιτικός στόχος της Ρωσίας παραμένει μάλλον η κατοχή ολόκληρου του εδάφους των επαρχιών του Ντόνιετσκ και του Λουχάνσκ, αλλά για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει η Ρωσία να κερδίσει κι άλλους στόχους πέραν του Σεβεροντονιέτσκ. Οι στόχοι αυτοί είναι «δύσκολοι» και περιλαμβάνουν την πόλη Κραματόρσκ και τον αυτοκινητόδρομο M04 που συνδέει το Ντνίπρο και με το Ντόνιετσκ.

Πηγή: skai.gr