Ορμπάν: Δεν υπάρχει προς το παρόν συμβιβασμός για το πετρέλαιο – Ανεύθυνη η Κομισιόν

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να επιδιώξει εγγυήσεις ότι η Ουγγαρία θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει θαλάσσιο πετρέλαιο εάν διακοπεί η προμήθεια μέσω των αγωγών.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει «προς το παρόν» αποδεκτή «συμβιβαστική λύση» όσον αφορά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του.

Ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε μεν από τις Βρυξέλλες ότι η νέα έκδοση του προσχεδίου συμπερασμάτων για το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου αποτελεί «καλή προσέγγιση», καθώς προβλέπει την εξαίρεση της μεταφοράς πετρελαίου μέσω αγωγών. Ωστόσο δεσμεύθηκε να επιδιώξει εγγυήσεις ότι η Ουγγαρία θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει θαλάσσιο πετρέλαιο εάν διακοπεί η προμήθεια μέσω των αγωγών. 

«Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…) αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε» πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. «Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επέκρινε μάλιστα για «ανεύθυνη συμπεριφορά» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πρόταση κυρώσεων, η οποία επισημοποιήθηκε χωρίς να προηγηθούν «κατάλληλες διαπραγματεύσεις» με τα κράτη μέλη. 

Η Βουδαπέστη εισάγει σήμερα άνω του 60% του πετρελαίου της, και το 85% του φυσικού της αερίου, από τη Ρωσία και ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα πετρελαϊκού εμπάργκο στη Σύνοδο Κορυφής. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν Τσεχία, Σλοβακία, αλλά και η Βουλγαρία. 

Χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων μέσα στις επόμενες 48 ώρες εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr