Συνεδριάζει η Ομάδα Ευρωπαίων Πολιτών με θέμα «η ΕΕ στον κόσμο-μετανάστευση»

Σήμερα το απόγευμα ξεκινά η συνεδρίαση της τέταρτης Ομάδας Ευρωπαίων Πολιτών για να συζητήσει και να παρουσιάσει τις συστάσεις της προς την Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στη θεματική «Η ΕΕ στον κόσμο/μετανάστευση». Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία συνεδρίαση της Ομάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας και θα διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο.

Τα μέλη της Ομάδας έχουν ήδη συναντηθεί (διαδικτυακά) δύο φορές το 2021 για να συζητήσουν τα θέματα που αφορούν την «ΕΕ στον κόσμο/Μετανάστευση» (στο Στρασβούργο τον Οκτώβριο του 2021 και διαδικτυακά τον Νοέμβριο). Κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης, οι συμμετέχοντες καθόρισαν πέντε «ενότητες εργασίας», πάνω στις οποίες θα κινηθούν και οι προτάσεις-συστάσεις τους που θα συζητήσουν αυτό το Σαββατoκύριακο: «αυτοδυναμία και σταθερότητα», «η ΕΕ ως διεθνής εταίρος», «μια ισχυρή ΕΕ σε έναν ειρηνικό κόσμο», «μετανάστευση από ανθρώπινη προοπτική» και «υπευθυνότητα και αλληλεγγύη σε ολόκληρη την ΕΕ».

Οι συστάσεις, που θα οριστικοποιηθούν την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Μαρτίου. 

Οι συνεδριάσεις των μελών της Ομάδας θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης στο Μάαστριχτ και το Studio Europa Maastricht και θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω της Πολύγλωσσης Ψηφιακής Πλατφόρμας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, καθώς και μέσω του Κέντρου Πολυμέσων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Παρασκευή και Κυριακή), όπου θα είναι διαθέσιμη και η σχετική βιντεοσκόπηση αυτών. 

Οι Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών

Οι Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών αποτελούν βασικό πυλώνα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Από την έναρξη της Διάσκεψης έχουν συγκροτηθεί τέσσερις Ομάδες πολιτών αποτελούμενες - η κάθε μία- από 200 Ευρωπαίους πολίτες, κατόπιν τυχαίας επιλογής, από τα 27 κράτη μέλη. Οι Ομάδες αντικατοπτρίζουν την πολυμορφία της ΕΕ: γεωγραφική προέλευση (ιθαγένεια και αστικό/αγροτικό περιβάλλον), φύλο, ηλικία, κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και επίπεδο εκπαίδευσης. Σε κάθε ομάδα συμμετέχει τουλάχιστον μία γυναίκα και ένας άνδρας πολίτης ανά κράτος μέλος και το ένα τρίτο κάθε ομάδας αποτελείται από νέους, ηλικίας 16 έως 25 ετών. Οι Ομάδες συγκεντρώνουν και τις συμβολές μέσω της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας και στη συνέχεια, καταθέτουν τις συστάσεις στην Ολομέλεια της Διάσκεψης, η οποία θα παραδώσει τις δικές της -συνολικά- προτάσεις και συστάσεις στην Κοινή Προεδρία. Ακολούθως, τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Συμβούλιο), όπως έχουν δεσμευτεί, θα δώσουν συνέχεια το καθένα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Στις 21-22 Ιανουαρίου, η Ολομέλεια της Διάσκεψης προχώρησε στον πρώτο απολογισμό των συστάσεων που διατύπωσαν οι Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών και οι εθνικές ομάδες πολιτών σχετικά με τις θεματικές «Ευρωπαϊκή δημοκρατία/Αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια» και «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον/υγεία». 

Λένα Φλυτζάνη 

Πηγή: skai.gr