Συμφωνία Μόσχας – Ταλιμπάν: θα τους στέλνει καύσιμα, φυσικό αέριο και σιτάρι

Η συμφωνία με τη Ρωσία είναι ουσιαστικά η πρώτη – γνωστή - διεθνής οικονομική συμφωνία που συνήφθη από τους Ταλιμπάν, από τότε που επέτρεψαν στην εξουσία του Αφγανιστάν. 

Σε προσωρινή συμφωνία με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν για την εξαγωγή καυσίμων, αερίου και σιταριού κατέληξε η Μόσχα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.

Σύμφωνα με τον Αφγανό υπουργό Εμπορίου, Haji Nooruddin Azizi, «η κυβέρνηση των Ταλιμπάν εργαζόταν για να διαφοροποιήσει τους εμπορικούς της εταίρους και ότι η Ρωσία είχε προσφέρει έκπτωση στις μέσες παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων».

Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια περίπου ενός εκατομμυρίου τόνων βενζίνης, ενός εκατομμυρίου τόνων ντίζελ, 500.000 τόνων υγροποιημένου αερίου και δύο εκατομμυρίων τόνων σιταριού από τη Ρωσία ετησίως.

Η Δύση και πολλές άλλες χώρες δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και τους έχουν αποκόψει από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αλλά φιλοξένησε τους ηγέτες του κινήματος πριν την πτώση της Καμπούλ. Επίσης, η ρωσική πρεσβεία είναι μία από τις ελάχιστες που παραμένουν ανοιχτές στην αφγανική πρωτεύουσα.

Η συμφωνία με τη Ρωσία είναι ουσιαστικά η πρώτη – γνωστή - μεγάλη διεθνής οικονομική συμφωνία που συνήφθη από τους Ταλιμπάν, από τότε που επέτρεψαν στην εξουσία του Αφγανιστάν πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Η εμπορική αυτή συμφωνία με την Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση της απομόνωσης του εξτρεμιστικού ισλαμιστικού κινήματος.

Πηγή: skai.gr