Στρατηγός Πετρέους: Μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα θα είναι φρικτή και μακρόχρονη - Ίσως εξελιχθεί χειρότερα από τo Μογκαντίσου

Δεν κερδίζεις τις αντεξεγέρσεις σε ένα ή δύο χρόνια. Συνήθως χρειάζονται μια δεκαετία ή περισσότερο, όπως είδαμε στο Ιράκ, όπως είδαμε στο Αφγανιστάν, είπε ο κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα αναμένει την επόμενη φάση της σύγκρουσης Ισραήλ- Χαμάς με όλα να δείχνουν πως επίκειται μία χερσαία επίθεση, ο Ντέιβιντ Πετρέους, κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν προειδοποιεί ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις πιο φρικτές και μακρόχρονες συρράξεις.

Σύμφωνα με το POLITICO, μετά τις βάρβαρες επιθέσεις των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ που άφησαν 1.400 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, ο πρώην διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προειδοποίησε ότι η συνέχιση των επιθέσεων του Ισραηλινού Στρατού με χερσαία εισβολή «θα μπορούσε να εξελιχθείς σε Μογκαντίσου πολύ γρήγορα».

Επικαλούμενος το περιστατικό του 1993 κατά το οποίο καταρρίφθηκαν τρία αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, προκαλώντας αιματηρές αστικές μάχες καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να σώσουν επιζώντες από τη συντριβή, ο Πετρέους είπε ότι οι IDF θα έρθουν αντιμέτωπες με μια παρόμοια πραγματικότητα εντός εχθρικού εδάφους, αν εμπλακούν σε χερσαία επιχείρηση.

«Αν οι μαχητές της Χαμάς είναι τόσο δημιουργικοί στην άμυνα όσο ήταν σε εκείνη τη φρικτή, βάρβαρη, ανείπωτη επίθεση, τότε θα δείτε βομβιστές αυτοκτονίας, θα δείτε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, θα υπάρχουν ενέδρες, παγίδες και παγίδες».

Ο Πετρέους είπε ότι η προσωπική του εμπειρία από τη διοίκηση στρατών που εμπλέκονται σε βίαιες εκστρατείες κατά εξεγέρσεων θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τον Ισραηλινό Στρατό σε περίπτωση που προχωρήσει σε χερσαία εισβολή.

«Είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ χειρότερο σκηνικό από αυτό το συγκεκριμένο, και ήμουν κάποιος που διοικούσε δυνάμεις σε μεγάλες αστικές επιχειρήσεις», είπε ο Πετρέους. «Δεν κερδίζεις τις αντεξεγέρσεις σε ένα ή δύο χρόνια. Συνήθως χρειάζονται μια δεκαετία ή περισσότερο, όπως είδαμε στο Ιράκ, όπως είδαμε στο Αφγανιστάν».

Ο πρώην αξιωματούχος του στρατού σημείωσε πως το Ισραήλ, μόλις θεωρήσει ότι η μάχη κατά της Χαμάς έχει κερδηθεί, χρειάζεται ένα σχέδιο για την αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών, την ανοικοδόμηση της Γάζας και τη στήριξη της διακυβέρνησης στην περιοχή.
 

Πηγή: skai.gr