Οδηγία των ΗΠΑ: «Φύγετε από τον Λίβανο όσο ακόμα προλαβαίνετε»

«Συνιστούμε στους Αμερικανούς πολίτες που επιλέγουν να μην αναχωρήσουν να προχωρήσουν σε σχέδια έκτακτης ανάγκης για επείγουσες καταστάσεις», αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία 

Η αμερικανική πρεσβεία στον Λίβανο προέτρεψε σήμερα τους πολίτες της να οργανώσουν σχέδια για την αναχώρησή τους το συντομότερο δυνατόν όσο είναι ακόμα διαθέσιμες οι συνήθεις εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης από τη χώρα. 

Σε ειδοποίηση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους πολίτες, η πρεσβεία δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση ασφαλείας στον Λίβανο.

«Συνιστούμε στους Αμερικανούς πολίτες που επιλέγουν να μην αναχωρήσουν να προχωρήσουν σε σχέδια έκτακτης ανάγκης για επείγουσες καταστάσεις», ανέφερε η πρεσβεία.

Εχθές, χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές, υποστηρικτές της Χεζμπολάχ, προσπάθησαν να φτάσουν στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό, εκφράζοντας την οργή τους για την επίθεση του Ισραήλ, όπως λένε, στο νοσοκομείο στη Γάζα.. 

Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας, με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη λιβανική Χεζμπολάχ και την παλαιστινιακή Χαμάς, να μην εμπλακεί στην κρίση που κλιμακώνεται ραγδαία μετά την αιματοχυσία της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών έσπευσαν δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε χώρα ή οργάνωση επιδιώξει να εμπλακεί στη σύγκρουση.

Σε ομιλία του ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών της Χεζμπολάχ, ο Χάσεμ Σαφιεντίν προειδοποίησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και «κακόβουλους Ευρωπαίους» να είναι προσεκτικοί.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του πολύνεκρου βομβαρδισμού νοσοκομείου στη Γάζα.

Δυνάμεις της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού ανταλλάσσουν πυρά σχεδόν καθημερινά από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε την πρωτόγνωρη επίθεση στο ισραηλινό έδαφος και το Ισραήλ απάντησε σφυροκοπώντας τη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: skai.gr