Κλείσιμο

Στο λιγότερο έμψυχο δυναμικό που είχε ποτέ μειώνεται ο βρετανικός στρατός

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο αριθμός των στρατιωτών του Ηνωμένου Βασιλείου θα μειωθεί την επόμενη τετραετία στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας του, από τις αρχές του 18ου αιώνα, σύμφωνα με «προστακτικό έγγραφο» που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της κυβερνητικής αμυντικής επαναξιολόγησης. Πρόκειται για αποφάσεις που οδηγούν στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της αμυντικής στρατηγικής της χώρας από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το έγγραφο με τίτλο «Άμυνα σε μια Ανταγωνιστική Εποχή» ορίζει ότι οι πλήρως εκπαιδευμένοι στρατιώτες θα μειωθούν σε 72.500 και μαζί με τους ευέλπιδες θα φτάνουν τους 79.000. Τα περίπου 4.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων που θα χαθούν έως το 2025 θα αντικατασταθούν από μεγαλύτερες επενδύσεις και δυνατότητες στους τομείς της τεχνολογίας, του κυβερνοχώρου κτλ. Η κυβέρνηση λέει ότι οι στρατιώτες αυτοί απλώς δε θα αντικατασταθούν όταν αποχωρήσουν.

Μαζί με τις αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό, το κυβερνητικό έγγραφο περιγράφει και τον παροπλισμό αρμάτων μάχης, φρεγατών και παλαιών αεροσκαφών, αλλά και τη μερική αντικατάσταση κάποιων εξ αυτών με οχήματα, πλοία και αεροσκάφη νέας ή αναβαθμισμένης τεχνολογίας, μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 23 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι «καθώς η απειλή αλλάζει, πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε μαζί της».

Η μείωση του αριθμού των στρατιωτών δεν ήταν απρόσμενη και έχει ήδη συγκεντρώσει την επίκριση βουλευτών και στρατιωτικών ειδικών.

Πηγή: skai.gr