Στις ΗΠΑ ο απεσταλμένος του Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο απεσταλμένος του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αφίχθη χθες στην Ουάσινγκτον, όπου αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και πιθανόν μια σύντομη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εντός των ορίων της προετοιμασίας για μια δεύτερη σύνοδο κορυφής των δύο χωρών.

Ο απεσταλμένος Κιμ Γιονγκ Τσολ, έφθασε στην αμερικανική πρωτεύουσα την ημέρα που ο Τραμπ παρουσίασε το νέο στρατηγικό σχέδιο των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική άμυνα, στο οποίο συμπεριλήφθηκε ιδιαίτερη αναφορά στη Βόρεια Κορέα, η οποία χαρακτηρίζεται «εξαιρετική απειλή», επτά μήνες αφότου ο ένοικος του Λευκού Οίκου δήλωνε ότι η απειλή της Πιονγκγιάνγκ είναι παρελθόν.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Βόρειας Κορέας στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της χώρας του, θα συναντηθεί με τον Πομπέο και θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, ανέφερε μια καλά ενημερωμένη πηγή. Η επίσκεψη αποτελεί μια ένδειξη πως ίσως επίκειται πρόοδος, μετά το αδιέξοδο στις διπλωματικές προσπάθειες τους τελευταίους μήνες.

Η επίσκεψη του πρώην επικεφαλής της βορειοκορεάτικης κατασκοπείας ενδέχεται να οδηγήσει στην αναγγελία της δεύτερης συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, κατά την ίδια πηγή.

Δεν έχει υπάρξει πάντως η παραμικρή ένδειξη ότι οι διαφορές των δύο πλευρών έχουν γεφυρωθεί.