Σε δύσκολη θέση η Ντάουνινγκ Στριτ μετά από αποκαλύψεις για πάρτι εν μέσω lockdown

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Κατηγορίες για ψεύδη και για «κοροϊδία» των Βρετανών πολιτών αντιμετωπίζουν αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με ένα περσινό χριστουγεννιάτικο πάρτι.

Οι κατηγορίες διατυπώνονται από την αντιπολίτευση μετά από την αποκάλυψη το βράδυ της Τρίτης από τον τηλεοπτικό σταθμό ITV ενός βίντεο στο οποίο συνεργάτες του Μπόρις Τζόνσον αναφέρονται γελώντας στο πάρτι που δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε σε αίθουσα του οικήματος που στεγάζει το πρωθυπουργικό γραφείο στις 18 Δεκεμβρίου 2020, ενώ το Λονδίνο τελούσε υπό απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστούς χώρους.

Ο κ. Τζόνσον έχει επανειλημμένως αποφύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι το πάρτι έγινε με συνωστισμό έως και 50 συνεργατών του σε μία αίθουσα, επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι δεν υπήρξε παραβίαση των περιοριστικών μέτρων. Ο ίδιος πιστεύεται ότι δεν ήταν παρών.

Ωστόσο, το ITV προέβαλε βίντεο από τις 22 Δεκεμβρίου 2020, τέσσερις ημέρες μετά από το καταγγελλόμενο πάρτι, στο οποίο συνεργάτες του Πρωθυπουργού κάνουν πρόβα συνέντευξης Τύπου στην καινούρια τότε αίθουσα ενημέρωσης της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο σύμβουλός του Εντ Όλντφιλντ ακούγεται να ρωτά την τότε εκπρόσωπο Τύπου Αλέγκρα Στράτον, πρώην δημοσιογράφο του ITV και του BBC, αν αληθεύουν πληροφορίες για ένα παράτυπο πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ και αν ο Μπόρις Τζόνσον θα το ενέκρινε. Η κα Στράτον γελά αμήχανα, λέει ότι η ίδια «πήγε σπίτι» και ρωτά τον κ. Όλντφιλντ τι θα έπρεπε να απαντήσει. Μια φωνή ακούγεται να λέει «δεν ήταν πάρτι, είχε τυρί και κρασί» και στη συνέχεια η εκπρόσωπος λέει γελώντας ότι επρόκειτο για επαγγελματική συνάντηση, χωρίς τήρηση αποστάσεων.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι «οι πολίτες σε όλη τη χώρα ακολουθούσαν τους κανόνες, ακόμα και αν αυτό σήμαινε ότι ήταν χωριστά από τις οικογένειες τους, σε γενικό απαγορευτικό και τραγικά για πολλούς ανήμποροι να αποχαιρετίσουν τους αγαπημένους τους». Πρόσθεσε ότι οι πολίτες αυτοί είχαν δικαίωμα να περιμένουν πως η κυβέρνηση έπραττε το ίδιο.

«Το να ψεύδονται και να γελάνε για αυτά τα ψέματα είναι επαίσχυντο. Ο Πρωθυπουργός πρέπει τώρα να πει την αλήθεια και να απολογηθεί. Δεν μπορεί να ισχύει ένας κανόνας για τους Συντηρητικούς και άλλος για όλους τους υπόλοιπους», πρόσθεσε ο κ. Στάρμερ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επέμεινε και την Τρίτη ότι το πάρτι δεν έγινε ποτέ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει πει πως εξετάζει καταγγελίες που έχει λάβει για παραβίαση των κανόνων της πανδημίας στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα είχαν γίνει και άλλα πάρτι την περίοδο του lockdown.

Μάλιστα η Daily Mirror, επικαλούμενη πηγή με γνώση της κατάστασης, έχει γράψει πως τα πάρτι ήταν «εμμονή» της συζύγου του Πρωθυπουργού, Κάρι Σίμοντς.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον δέχεται δε πρόσθετη πίεση από το βράδυ της Τρίτης μετά από την αποκάλυψη επιστολής της κοινοβουλευτικής βοηθού του και βουλευτού ΒΔ Αγγλίας Τρούντι Χάρισον προς τον Βρετανό ιδιοκτήτη ζωολογικού κήπου στην Καμπούλ ότι τελικά είχε λάβει την άδεια να απομακρύνει με στρατιωτική πτήση τα ζώα του κατά την εσπευσμένη εκκένωση της αφγανικής πρωτεύουσας τον Αύγουστο.

Αξιωματούχος του Foreign Office κατήγγειλε πως η επιχείρηση εκκένωσης ήταν «χαοτική» και πως αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών δεν ενδιαφέρονταν για το δράμα Αφγανών που κινδύνευαν λόγω της συνεργασίας τους με τις βρετανικές δυνάμεις και ήθελαν να φύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν.

Ο αξιωματούχος αυτός, ο 25χρονος Ράφαελ Μάρσαλ, υποστήριξε επίσης ότι ήταν με εντολή του κ. Τζόνσον που έγινε η εκκένωση των ζώων με αποτέλεσμα να πάρουν στην πτήση που οργανώθηκε τις θέσεις ανθρώπων που κινδύνευαν. Στις καταγγελίες εμπλέκεται και η Κάρι Σίμοντς, ως φίλη ενός συνεργάτη του ιδιοκτήτη του ζωολογικού κήπου.

Ο κ. Τζόνσον απέρριψε αυτές τις κατηγορίες ως «εντελώς ανοησίες», ωστόσο η επιστολή της κοινοβουλευτικής βοηθού του, που υπογράφει με την ιδιότητα αυτή, έχει ανάψει φωτιές στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Η Ντάουνινγκ Στριτ απαντά πως η κα Χάρισον ενημέρωσε για την άδεια εκκένωσης τον ιδιοκτήτη του ζωολογικού κήπου, τον πρώην στρατιωτικό Πεν Φάρθινγκ, υπό την ιδιότητα της βουλευτού. Πολιτικοί σχολιαστές, ωστόσο, έσπευσαν να σημειώσουν πως ο κ. Φάρθινγκ δε ζει στην περιφέρεια της κ. Χάρισον.