Λονδίνο: Η ρωσική επιθετικότητα θα γίνει χειρότερη - Ο Πούτιν «προφανώς δεν νοιάζεται» για τις κυρώσεις 

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός


Τα συνολικά κέρδη για τις ρωσικές δυνάμεις στους άξονες εισβολής στην Ουκρανία ήταν «περιορισμένα» το τελευταίο 24ωρο, αν και έχει αναφερθεί είσοδός τους στο κέντρο της Χερσώνας, αναφέρει στη νεότερη ενημέρωση (7.17πμ Λονδίνου) το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Εκτιμάται ότι αυτή η αργή πρόοδος οφείλεται πιθανότατα σε έναν συνδυασμό συνεχιζόμενων επιμελητειακών δυσκολιών και ισχυρής ουκρανικής αντίστασης.

Αναφέρεται επίσης ότι βαρέα πυρά πυροβολικού και αεροπορικά χτυπήματα συνέχισαν να στοχεύουν κατοικημένες περιοχές κατά τη διάρκεια της Τρίτης, κυρίως στις πόλεις Χάρκοβο, Κίεβο, Μαριούπολη και Τσερνιχίβ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η εισβολή του Πούτιν έχει υποχρεώσει σε εκτοπισμό πάνω από 660.000 αμάχους.

Σε πρωινές δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε ότι οι Ρώσοι έχουν αλλάξει τακτική καθώς υπέστησαν πολύ περισσότερες απώλειες από όσες ανέμεναν.

Όπως εξήγησε, πλέον βομβαρδίζουν μέσα στη νύχτα και τα αεροσκάφη τους πραγματοποιούν πτήσεις τη νύχτα γιατί μέσα τη μέρα καταρρίπτονται, ενώ συνεχίζουν την προσπάθεια να περικυκλώσουν πόλεις.

Προειδοποίησε ότι οι ρωσικές επιθέσεις έχουν γίνει «πιο σκληρές και πιο αδιάκριτες», κάτι πρέπει να περιμένουμε ότι θα γίνει «χειρότερο».

Σχολίασε ότι η αλλαγή τακτικής οφείλεται στην αργή πρόοδο των ρωσικών δυνάμεων, η οποία με τη σειρά της μάλλον οφείλεται στο ότι ο Πρόεδρος Πούτιν πίστευε αλαζονικά ότι οι Ουκρανοί θα τον καλωσόριζαν ως απελευθερωτή.

Ως εκ τούτου, ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα των ρωσικών δυνάμεων.

Είπε επίσης ότι ο ίδιος εκτιμά πως ο Ρώσος ηγέτης «προφανώς δεν νοιάζεται» για τις κυρώσεις της Δύσης.

Επιβεβαίωσε ότι χώρες και οργανισμοί συλλέγουν στοιχεία για διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ σημείωσε πως η Βρετανία για την ώρα δεν έχει διασταυρώσει τη χρήση θερμοβαρικών βλημάτων, αν και έχει δει την ανάπτυξη αυτών των ισχυρότατων όπλων.

Στο ερώτημα γιατί δεν προσπαθεί η Βρετανία να επιβάλει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, ο κ. Γουάλας επανέλαβε αυτό που λέει επί μέρες, ότι μια τέτοια ζώνη θα πρέπει να επιβληθεί, κάτι που θα σήμαινε αερομαχίες πάνω από την Ουκρανία. Αυτό θα ενεργοποιούσε το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, συνέχισε, προκαλώντας την αντίδραση των νατοϊκών συμμάχων και εν τέλει πόλεμο με τη Ρωσία σε όλη την Ευρώπη.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είπε, είναι να εξοπλίζουμε και να υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς και να επιβάλλουμε κυρώσεις που πλήττουν και απομονώνουν τη Ρωσία.

Πρόσθεσε δε πως ακόμα και αν είχαμε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, αυτό θα επέτρεπε στις χερσαίες ρωσικές δυνάμεις να κινούνται ανενόχλητες.


 

Πηγή: skai.gr