Παρέμβαση μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, σε νέα παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής (ώρα Ελλάδας) συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αφού αναφέρθηκε στη «δεινή ανθρωπιστική κατάσταση», ζήτησε από τα εμπλεκόμενα στη διαμάχη μέρη να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, προκειμένου να αποτραπούν νέες απώλειες.
Ο κ. Βασιλάκης ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των απαχθέντων Ισραηλινών στρατιωτών και κάλεσε για την άμεση αναστολή όλων των επιθέσεων της Χεζμπολάχ σε ισραηλινές πόλεις.
Στη συνέχεια, ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος αναγνώρισε το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα, ζήτησε ωστόσο, εκ νέου από τη χώρα να μην καταφεύγει σε δυσανάλογη χρήση βίας, γεγονός που δεν επιλύει τα υφιστάμενα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι ο από αέρος και θαλάσσης αποκλεισμός του Λιβάνου πρέπει να αρθεί άμεσα και να μην υπονομευθεί περαιτέρω η σταθερότητα του Λιβάνου και της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας. Παράλληλα, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη όπως η λιβανέζικη κυβέρνηση λάβει την απαραίτητη στήριξη για να προβεί σε άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, στοχεύοντας στο να αποτρέψει νέες επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ. Στο σημείο αυτό, κάλεσε για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΑ 1559 και 1680, συμπεριλαμβανομένης της αποστράτευσης και αφοπλισμού όλων των ανταρτών.
Σε σχέση με το πακέτο προτάσεων που κατέθεσε χθες ο γενικός γραμματέας. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο κ. Βασιλάκης τόνισε ότι «οι εν λόγω προτάσεις συνιστούν μία καλή και εκτενή βάση για τη βιώσιμη επίλυση του προβλήματος στη Μέση Ανατολή και πρέπει να εξεταστούν άμεσα από το Συμβούλιο, καθώς περαιτέρω καθυστέρηση και σιωπή εκ μέρους του Οργάνου θα βλάψει τη συλλογική αξιοπιστία του».
Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό ζήτημα, «η βιώσιμη επίλυση του οποίου συνιστά το επίκεντρο ολόκληρης της διαμάχης για τη Μ. Ανατολή», ο Ελληνας αντιπρόσωπος προέβαλε τη δέσμευση της Ελλάδας στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την συνύπαρξη δύο κρατών και μίας ανεξάρτητης βιώσιμης Παλαιστίνης.
Ολοκληρώνοντας, υποστήριξε σθεναρά τη θέση του Κουαρτέτου ότι «όλα τα μέλη της Παλαιστινιακής κυβέρνησης πρέπει να τηρήσουν τις αρχές της μη βίας, να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και να αποδεχθούν τις προηγούμενες συμφωνίες και υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Οδικού Χάρτη».
Kathimerini.gr, ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr