Κίνδυνος για 700.000 Αφγανούς μετά την απόφαση του Πακιστάν να απελάσει τους αλλοδαπούς χωρίς έγγραφα

Πάνω από 700.000 Αφγανοί έχουν διαφύγει στο Πακιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Αφγανιστάν το 2021

Ορατός είναι ο κίνδυνος για 700.000 Αφγανούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά την απόφαση του Ισλαμαμπάντ να απελάσει τους παράτυπους αλλοδαπούς. Πάνω από 700.000 Αφγανοί έχουν διαφύγει στο Πακιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Αφγανιστάν το 2021. 

«Κάνω επιχειρηματική δραστηριότητα και έχω τρία μεγάλα καταστήματα κλωστοϋφαντουργίας και έχω ξοδέψει εκατομμύρια ρουπίες για να ιδρύσω αυτήν την επιχείρηση στο Πακιστάν. Τι θα κάνω τώρα; Ποιος θα την αγοράσει ενώ μας απελαύνουν;» διερωτήθηκε ο Τζαντουλά, ένας Αφγανός επιχειρηματίας.

Πολλοί Αφγανοί στο Πακιστάν έχουν επιχειρήσεις και ζουν στις μεγαλύτερες πόλεις του αλλά και σε ορισμένες μικρές πόλεις. Ένας μεγάλος αριθμός ζει επίσης σε καταυλισμούς προσφύγων σε επαρχίες όπως το Μπαλουχιστάν. 

Σύμφωνα με τον Τζαντουλά, χιλιάδες Αφγανοί ασχολούνται με την κλωστοϋφαντουργία, τις μεταφορές και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

«Ποιος θα μάς πληρώσει το ακριβές τίμημα εάν πουλήσουμε τις επιχειρήσεις μας αυτή τη στιγμή, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση μας διώχνει;» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Anadolu.
 
Την Τετάρτη, ο υπηρεσιακός υπουργός Πληροφοριών του Μπαλουχιστάν, Γιαν Ατσακζάι, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα κατασχέσει τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις αλλοδαπών χωρίς έγγραφα που δεν είχαν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αντιτίθεται στο σχέδιο της πακιστανικής κυβέρνησης να απελάσει Αφγανούς πρόσφυγες χωρίς έγγραφα.

«Οποιαδήποτε επιστροφή προσφύγων πρέπει να είναι εθελοντική και χωρίς καμία πίεση για να διασφαλιστεί προστασία για όσους αναζητούν ασφάλεια», δήλωσε στο Anadolu ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Κάιζερ Χαν Αφρίντι.

Πρόσθεσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι έτοιμη να βοηθήσει και να υποστηρίξει τις πακιστανικές αρχές στην εξεύρεση κατάλληλης λύσης. Το Πακιστάν φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Αφγανών προσφύγων από τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1979, με σχεδόν 2,9 εκατομμύρια να εξακολουθούν να ζουν στη χώρα.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Υπουργείου Πολιτειών και Συνοριακών Περιφερειών (SAFRON) που ασχολείται με τους Αφγανούς πρόσφυγες, περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες έχουν κάρτες πιστοποίησης καταχώρησης (PoR) ενώ πάνω από 800.000 έχουν κάρτες Αφγανού Πολίτη (ACC).

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρέχει επίσης 375 δολάρια σε κάθε Αφγανό που επιστρέφει οικειοθελώς στη χώρα του κατά την άφιξή του στο Αφγανιστάν. 18.000 Αφγανοί πρόσφυγες φαίνεται να επέστρεψαν οικειοθελώς στο Αφγανιστάν τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, διευκόλυνε επίσης περισσότερους από 4,3 εκατομμύρια εθελοντικούς επαναπατρισμούς σε μια περίοδο 20 ετών από το 2002 έως το 2022.

Ωστόσο, η SAFRON δεν έχει συμπεριλάβει λεπτομέρειες σχετικά με το πού ζουν στη χώρα οι Αφγανοί χωρίς έγγραφα.
 

Πηγή: skai.gr