Παιδιά δολώματα στη Γερμανία

Τα όρια του τι είναι θεμιτό και τι όχι για την καταπολέμηση της παρανομίας "ακουμπά" η γερμανική αστυνομία. Η απόφαση της να χρησιμοποιεί ανηλίκους προκειμένου να "παγιδεύονται" οι ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής που πωλούν παράνομα προϊόντα όπως το αλκοόλ και ο καπνός σε παιδιά, έχει προκάλέσει από το Σάββατο θύελλα αντιδράσεων και ευρύτατες συζητήσεις στη γερμανική κοινή γνώμη.

Η υπουργός Οικογενειακών Θεμάτων Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν επέμεινε ότι οι αγοραστές- "δολώματα" θα είναι τουλάχιστον 14 ετών, μετά την έντονη διαμαρτυρία της ένωσης προστασίας ανηλίκων για τη σχεδιαζόμενη χρήση παιδιών στο ρόλο.

Το σχέδιο χρήσης παιδιών- "δολωμάτων" αναμένεται να συζητηθεί στο επόμενο κυβερνητικό συμβούλιο την Τετάρτη. Σύμφωνα με την φον ντερ Λέγιεν, τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ και καπνό σε παιδιά αντιμετωπίζουν ποινές 50.000 ευρώ.

"Θέλουμε όλα τα καταστήματα λιανικής να ζητούν από τους νεαρούς καταναλωτές να επιδεικνύουν την ταυτότητά τους ώστε να αποδεικνύεται ότι είναι πράγματι ενήλικος αυτός που βρίσκεται στα ταμεία πριν προϊόντα που είναι επικίνδυνα για τους νέους αγορασθούν", είπε η υπουργός. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τιμωρεί ιδιαίτερα αυστηρά τους παραβάτες.

Όμως η επικεφαλής της ένωσης προστασίας ανηλίκων Πάουλα Χόνκανεν Σόμπερτ αντιτάχθηκε στο σχέδιο: "είμαστε εντελώς ενάντιοι σε αυτό. Επίσης, βρίσκουμε την ιδέα ύποπτη, από νομικής άποψης, καθώς παιδιά θα χρησιμοποιούνται ως ερευνητές υπό προκάλυψη ώστε να παρακινούν άλλους να διαπράττουν εγκλήματα", δήλωσε.
Πηγή: skai.gr