Εικόνες χάους με ρωσικούς βομβαρδισμούς σε εργοστάσια στη Μαριούπολη- Δείτε το βίντεο

Ένα απίστευτο βίντεο από τον βομβαρδισμό σε βιομηχανική περιοχή της Μαριούπολης, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδισμών εδώ και εβδομάδες, δημοσιεύουν τα διεθνή μέσα. 

Οι εικόνες, που καταγράφηκαν από drone του τάγματος Αζόφ, δείχνει μια σειρά από εργοστάσια να καταστρέφονται σε αεροπορικές επιδρομές.

Ρωσικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν εργοστάσια και βιομηχανικές επιχειρήσεις και καταστρέφονται ολοσχερώς. 

«Έτσι, οι κατακτητές προσπαθούν να καταστρέψουν την οικονομία της Ουκρανίας», επισημαίνει το τάγμα του Αζόφ σε ανάρτησή του στο twitter. 

Μάλιστα, το Κίεβο ισχυρίζεται ότι πάνω από 2.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη.

Παράλληλα, Ουκρανός βουλευτής με καταγωγή από τη Μαριούπολη, Ντμίτρο Γκουρίν, καταγγέλλει ότι 300.000 άνθρωποι ζουν χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και νερό κάνοντας λόγο για «συνθήκες Μεσαίωνα», καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί «δε σταματούν ποτέ».

«Τα χρόνια του παρελθόντος μου έχουν καταστραφεί. Είναι δύσκολο να δεις ότι όλα όσα ήξερα έχουν καταστραφεί, το σχολείο, το πανεπιστήμιο, η γειτονιά μου, τα πάντα. Είναι απλώς το συναίσθημά μου και θα το συνηθίσω, αλλά για τους 300.000 ανθρώπους που ζουν ακόμα στη Μαριούπολη είναι πολύ πιο σημαντικό.

Στο μεταξύ, νέες προσπάθειες εκκένωσης αμάχων από την πολιορκημένη πόλη προανήγγειλε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.   

Οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων από τη νότια Ουκρανία θα πραγματοποιηθούν μέσω τριών οδών: Μπερντιάνσκ προς Ζαπορίζια, Μανγκούσκα προς Ζαπορίζια και Νικόλσκ προς Ζαπορίζια.

Όπως είπε τα λεωφορεία θα φτάνουν μεταξύ 9 π.μ. και 10 π.μ. τοπική ώρα (7 π.μ. και 8 π.μ. GMT).

Δεν κατέστησε όμως σαφές εάν αυτές η διάνοιξη των ανθρωπιστικών διαδρόμων είχε συμφωνηθεί με τη Ρωσία.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα συνέχισαν να «αποκρούουν τις ρωσικές προσπάθειες να καταλάβουν τη νότια πόλη της Μαριούπολης».

Η πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας αντιμετώπισε σφοδρό βομβαρδισμό καθώς η Ρωσία συνεχίζει να την πολιορκεί, με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού κομμένη για μέρες.

Χθες, 3.000 άνθρωποι κατάφεραν να ξεφύγουν από την πόλη. Ωστόσο, αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί κατά μήκος ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου κοντά στη Ζαπορίζια, βασικό προορισμό για όσους εγκαταλείπουν την πόλη.

Καπνοί στο Κίεβο 

Στο Κίεβο, πυκνοί καπνοί διακρίνονται ανάμεσα στα κτίρια, μετά από μια ακόμα νύχτα βομβαρδισμών.

Μάλιστα, στην ουκρανική πρωτεύουσα ισχύει από χθες το βράδυ απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 το πρωί της Τετάρτης.

Ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, ζήτησε χθες από όσους βρίσκονται στην πρωτεύουσα, να παραμείνουν στο σπίτι "ή σε καταφύγια" όταν ηχούν οι σειρήνες.

Πάντως, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν σχεδόν σε κάθε περιοχή της Ουκρανίας, όπως στη Σούμι, στο Νικολάεφ, στην Πολτάβα, στο Χάρκοβο, στη Ζαπορίζια, στη Λβιβ, στη Ριβν, στην Οδησσό και αλλού.

Απίθανη αμφίβια επίθεση στην Οδησσό

Στο μεταξύ, απίθανη θεωρεί μια αμφίβια επίθεση στην Οδησσό το αμυντικό think tank Royal United Services Institute παρά τα πυρά που εξαπέλυσαν από τη θάλασσα ρωσικά πλοία. 

Όπως ανέφερε ο Δρ Sidharth Kaushal, ερευνητής θαλάσσιας δύναμης «μια επίθεση από το νερό στο στρατηγικό λιμάνι της Οδησσού είναι απίθανη λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχει η Ρωσία στην περιοχή».

Πρόσθεσε δε ότι μια τέτοια επίθεση θα λειτουργούσε μόνο σε συνδυασμό με μια χερσαία προέλαση - αλλά καθώς οι επίγειες δυνάμεις δεν έχουν προχωρήσει πέρα ​​από το Νικολάεφ στα δυτικά, λέει ότι θα περίμενε μια αμφίβια επίθεση να είναι «σχετικά απίθανη στο εγγύς μέλλον».

Παράλληλα, ο ειδικός επισήμανε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσποιηθεί ότι χρησιμοποιεί τη θαλάσσια δύναμή της, για να αναγκάσει τους Ουκρανούς να δεσμεύσουν δυνάμεις για την άμυνα της Οδησσού και να τους αποτρέψουν από το να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δυνάμεις αλλού, όπως στο Νικολάεφ.

Στο ερώτημα εάν η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία, είπε ότι εξακολουθούν να έχουν συμβατικά όπλα «με τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πολύ σημαντικό πόνο στην ουκρανική κοινωνία». 

Θεωρεί ότι η χρήση χημικών όπλων είναι περιττή για τους Ρώσους αυτή τη στιγμή, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον.

Πηγή: skai.gr