Κλείσιμο

Οι 4 λόγοι για τους οποίους οι Ρώσοι θέλουν πάσει θυσία να «πέσει» η Μαριούπολη

Η Μαριούπολη είναι η πιο βομβαρδισμένη πόλη στον πόλεμο της Ουκρανίας και δεν θεωρείται άδικα από τη Μόσχα το «κλειδί» του πολέμου.

Ανάλυση του Frank Gardner για το BBC συνοψίζει τους τέσσερις λόγους για τους οποίους η Ρωσία σφυροκοπά αδιάκοπα τη Μαριούπολη.

Διασφαλίζει χερσαίο διάδρομο μεταξύ Κριμαίας και Ντονμπάς: Η Μαριούπολη αποτελεί το εμπόδιο στο δρόμο των ρωσικών δυνάμεων στην χερσόνησο της Κριμαίας. Πιέζουν βορειοανατολικά προκειμένου να ενωθούν με τους ρωσόφιλους αποσχιστές συνεργάτες τους στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Ο χάρτης με την περικύκλωση της Μαριούπολης

Στραγγαλισμός της ουκρανικής οικονομίας: Υπό κανονικές συνθήκες, η Μαριούπολη αποτελεί έναν βασικό κόμβο ουκρανικών εξαγωγών σε χάλιβα, άνθρακα και καλαμπόκι προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο. Εάν η Μαριούπολη «πέσει» το πλήγμα θα είναι μεγάλο για την ουκρανική οικονομία.

Ευκαιρία για προπαγάνδα: Η Μαριούπολη αποτελεί την πατρίδα της ουκρανικής μονάδας πολιτοφυλακής που ονομάζεται Ταξιαρχία Αζόφ, η οποία περιλαμβάνει ακροδεξιούς εξτρεμιστές αλλά και νεοναζί. Παρότι αποτελούν ένα μικρό μέρος των μαχόμενων δυνάμεων στην Ουκρανία, αποτελούν για τη Μόσχα το πρόσχημα για να λένε στους Ρώσους ότι οι νέοι που στέλνει να πολεμήσουν στην Ουκρανία, βρίσκονται εκεί για να απαλλάξουν τη χώρα από τους νεοναζί.

Σημαντική ενίσχυση ηθικού: Μια ρωσική νίκη στη Μαριούπολη θα έδινε τη δυνατότητα στο Κρεμλίνο να δείξει στους Ρώσους μέσω των κρατικά ελεγχόμενων ΜΜΕ, ότι η Ρωσία πετυχαίνει τους στόχους της και σημειώνει προόδους στην Ουκρανία. Αλλά για τους Ουκρανούς, η απώλεια της Μαριούπολης, θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα όχι μόνο στρατιωτικά και οικονομικά, αλλά και για όλους εκείνους τους άνδρες και τις γυναίκες που μάχονται για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Πηγή: skai.gr