Πρόβλημα η Τουρκία για το ΝΑΤΟ, λέει στον ΣΚΑΪ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Υπεράσπισης της Δημοκρατίας

Η Τουρκία και η συμπεριφορά της αποτελούν πρόβλημα για το ΝΑΤΟ λέει στον ΣΚΑΙ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο Τζόναθαν Σάντζερ, που είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Υπεράσπισης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Σάντζερ θεωρεί πως ο Ερντογάν θα άρει τελικά το βέτο του απέναντι σε Σουηδία και Φινλανδία, αφού τελικά καταφέρει να κερδίσει κάτι από τα πολλά που ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη:

Δημοσιογράφος ΣΚΑΙ: Τζόναθαν, θεωρούμε την αντίθεση της Τουρκίας στη Σουηδία και τη Φινλανδία στην ένταξη στο ΝΑΤΟ ως μια κυνική προσπάθεια εκβιασμού των ΗΠΑ ώστε να άρουν όλες τις κυρώσεις κατά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Αισθάνεστε ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να βγάλει κάτι από αυτό;

Τζόναθαν Σάντζερ, Αντιπρόεδρος Ιδρ. Υπεράσπισης Δημοκρατίας: Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή αναζητούν απεγνωσμένα ενότητα εντός του NATO για να ενισχύσουν τις τάξεις του. Σίγουρα λοιπόν η Σουηδία και η Φινλανδία θεωρούνται μεγάλο πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή σε αυτή τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Θα μπορούσαμε να δούμε μια κατάσταση στην οποία ο Μπάιντεν υποχωρεί στις απαιτήσεις του Ερντογάν, αν και πρέπει να πω ότι σίγουρα φαίνεται σε πολλούς από εμάς αυτή τη στιγμή, ότι η Τουρκία είναι ξεκάθαρα ένα πρόβλημα μέσα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ ειδικά καθώς βάζουν στο τραπέζι αιτήματα τη στιγμή της κρίσης. 

Δημοσιογράφος ΣΚΑΙ: Σωστά. Αλλά στο τέλος πιστεύετε ότι η Τουρκία θα αποσύρει το βέτο; Και αν ναι, τι πιστεύετε ότι θα κέρδιζε η Τουρκία ως αντάλλαγμα;

Τζόναθαν Σάντζερ, Αντιπρόεδρος Ιδρ. Υπεράσπισης Δημοκρατίας: Κοιτάξτε, νομίζω ότι σίγουρα θα μπορούσατε να δείτε την άρση των κυρώσεων. Θα μπορούσατε να δείτε την πώληση των F-16 να επιταχύνεται. Θα μπορούσατε ακόμη και να δείτε το F-35 να τοποθετείται ξανά στο τραπέζι. Κανένα από αυτά, νομίζω, δεν δικαιολογείται για μια χώρα που έχει αποδείξει ότι είναι αναξιόπιστος σύμμαχος. Αλλά σίγουρα αυτά είναι τα πράγματα για τα οποία πιέζει ο Ερντογάν. Παρεμπιπτόντως, εκτός του στρατιωτικού τομέα, πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι υπάρχει μια σερνόμενη δικαστική υπόθεση εναντίον της Χαλκμπμανκ, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας, δημόσιας τράπεζας στην Τουρκία. Αυτό είναι και ένα από τα αιτήματα. Υπάρχουν πολλά που χρειάζεται ο Ερντογάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει ακόμη μια σειρά προβλημάτων. Ίσως λοιπόν θα προσπαθήσει να φροντίσει να πάρει τουλάχιστον ένα από αυτά.

Δημοσιογράφος ΣΚΑΙ: Χθες ο Πρόεδρος Ερντογάν έδειξε την ενόχλησή του κατά της Ελλάδας για την αγορά όπλων από τις ΗΠΑ, αλλά και τις βάσεις που χτίζει η αμερικανική κυβέρνηση στην Ελλάδα. Είναι πραγματικά τόσο απογοητευμένος ή είναι αυτό μέρος της όλης διαπραγματευτικής τακτικής που μόλις περιέγραψες;

Τζόναθαν Σάντζερ, Αντιπρόεδρος Ιδρ. Υπεράσπισης Δημοκρατίας: Νομίζω ότι αυτό είναι περισσότερο μια προεκλογική τακτική. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή στέλνει μηνύματα στους δικούς του ανθρώπους, ιδιαίτερα στην πολιτική του βάση, το κόμμα του. Νομίζω ότι αυτό είναι ίσως περισσότερο από αυτό που συμβαίνει. Αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος για την Τουρκία. Εάν η Ελλάδα είναι σε θέση να αγοράσει νέα όπλα ή να δημιουργήσει κοινές βάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό θα πρέπει στην πραγματικότητα να το δούμε σαν ένα συνολικό πλεονέκτημα για τη σταθερότητα της περιοχής. Νομίζω ότι αυτό είναι απλώς πολιτική τοποθέτηση.

Δημοσιογράφος ΣΚΑΙ: Και τέλος, Τζόναθαν, ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα κέρδη για τον Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα;

Τζόναθαν Σάντζερ, Αντιπρόεδρος Ιδρ. Υπεράσπισης Δημοκρατίας: Νομίζω, κοιτάξτε, το να είναι εδώ αυτή τη στιγμή και να τον θεωρούν πολύτιμο μέλος της Νατοϊκής Συμμαχίας, να σε θεωρούν δυτικό σύμμαχο, μια σύμμαχο των ΗΠΑ, νομίζω ότι είναι σημαντικό. Είμαι βέβαιος ότι συζητήθηκαν ορισμένα θέματα σχετικά με το πώς θα απομονωθεί περαιτέρω η Ρωσία. Και έτσι νομίζω ότι ήταν απλώς μια απίστευτα σημαντική στιγμή για την Ελληνοαμερικανική Συμμαχία. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Είναι πάντα σημαντικό να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια όσον αφορά το πώς προχωρούν τα σχέδια. Αυτό παρακολουθούμε τώρα εδώ στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: skai.gr