Ναγκόρνο Καραμπάχ: Κλιμακώνεται η στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν - 25 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από τις αρμενικές ένοπλες ομάδες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες», να παραδοθούν, διαφορετικά θα συνεχίσει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση μέχρι τέλους»

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε αυτονομιστής αξιωματούχος των υπηρεσιών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, ο Γκεγάμ Στεπανιάν

Ο ίδιος ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι εκκενώθηκαν έξι κοινότητες. «Οι άμαχοι έξι κοινοτήτων του Αρτσάχ (σ.σ. η ονομασία με την οποία αποκαλούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ οι αυτονομιστές) απομακρύνθηκαν» λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων, έγραψε στην ανάρτησή του.

Νωρίτερα, το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από τις αρμενικές ένοπλες ομάδες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες», να παραδοθούν, διαφορετικά θα συνεχίσει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση μέχρι τέλους» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο την διοίκηση της προεδρίας.

Παράλληλα η διοίκηση της προεδρίας δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να συναντηθεί με εκπροσώπους των εθνοτικών Αρμενίων στο Γιεβλάχ εφόσον εκπληρώσουν «σειρά όρων».

«Ωστόσο, για να σταματήσει η αντιτρομοκρατική επιχείρηση, οι παράνομοι αρμενικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί πρέπει να υψώσουν τη λευκή σημαία, να παραδοθούν όλα τα όπλα και να διαλυθεί το παράνομο καθεστώς», αναφέρει η προεδρική διοίκηση, προσθέτοντας ότι «διαφορετικά, η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα ότι θα έχει συνομιλίες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για την απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Νωρίτερα, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, η Μπέρμποκ είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει να μην προσφύγει σε στρατιωτικά μέτρα και προέτρεψε το Μπακού να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε αυτήν την επιχείρηση, μια ενέργεια που θα μπορούσε να είναι ο προάγγελος ενός ακόμη πολέμου στην περιοχή του Καυκάσου, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαία ώστε να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη και να εκδιωχθούν οι αρμενικές στρατιωτικές ομάδες.

«Η υπόσχεση του Μπακού να απόσχει από στρατιωτικές ενέργειες δεν τηρήθηκε. Το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσει αμέσως τους βομβαρδισμούς και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις», είπε η Μπέρμποκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ