Μπάιντεν: Οι Ρεπουμπλικάνοι επιτίθενται στη δημοκρατία υπονομεύοντας το εκλογικό δικαίωμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε σήμερα τους Ρεπουμπλικάνους ότι έχουν εξαπολύσει «επίθεση στη δημοκρατία» και θέλουν «να υπονομεύσουν» το δικαίωμα ψήφου των πολιτών.

«Η Αμερική ζει σήμερα (…) μια απόπειρα υπονόμευσης και κατάργησης του δικαιώματος ψήφου», είπε ο Μπάιντεν σε ομιλία του στη Φιλαδέλφεια, καταγγέλλοντας «μια επίθεση εναντίον της δημοκρατίας, εναντίον της ελευθερίας».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος υποστήριξε ότι η κατάσταση αυτή είναι «η μεγαλύτερη δοκιμασία για τη δημοκρατία μας μετά τον Εμφύλιο πόλεμο», τον 19ο αιώνα.

Στην πόλη όπου είδαν το φως η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και το Σύνταγμα των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν εκτίμησε ότι η προστασία του εκλογικού δικαιώματος είναι «η πρόκληση της εποχής μας».

Ο Μπάιντεν καταφέρθηκε επίσης και εναντίον του προκατόχου του, του Ντόναλντ Τραμπ, που συνεχίζει χωρίς αποδείξεις να ισχυρίζεται ότι στις προεδρικές εκλογές του 2020 έγινε νοθεία: «Ένα τεράστιο ψέμα… Δεν είναι τίποτα πέρα απ’ αυτό: ένα τεράστιο ψέμα», είπε.

Σύμφωνα με τη δικηγορική ένωση ABA, το 5% των λευκών ψηφοφόρων, το 15% των Αφροαμερικανών και το 14% των ισπανόφωνων δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το εκλογικό τμήμα του. Στην Αριζόνα απαγορεύεται να ψηφίσει κανείς σε μια περιφέρεια ενώ είναι γραμμένος σε άλλη.

Στην Αϊόβα, στις επόμενες εκλογές οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ, αντί για τις 9, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Ορισμένες Πολιτείες επιβάλλουν στους ψηφοφόρους να έχουν ένα επίσημο έγγραφο, με επικολλημένη τη φωτογραφία τους, για να ψηφίσουν, μολονότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν ταυτότητες. Το 2020, το 25% των Αφροαμερικανών σε ηλικία ψήφου δεν διέθετε τέτοιου είδους έγγραφα (για παράδειγμα, δίπλωμα οδήγησης). Στους λευκούς Αμερικανούς το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 8%, σύμφωνα με το Κέντρο Μπρέναν.

Η γραφειοκρατία για να διορθωθούν τυχόν λάθη σε ένα έγγραφο επηρεάζει επίσης κυρίως τους Αφροαμερικανούς. Σύμφωνα με τον ABA, ένας νόμος της Τζόρτζια που απαιτεί να υπάρχει "ακριβής αντιστοιχία" του ονόματος που αναγράφεται στον εκλογικό κατάλογο με εκείνο στο έγγραφο ταυτοποίησης επηρέασε 51.000 ψηφοφόρους στις εκλογές του 2018. Από αυτούς, το 80% ήταν Αφροαμερικανοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ