Έκτακτες δηλώσεις Μπάιντεν εντός ολίγου για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Δηλώσεις Μπάιντεν εντός ολίγου για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητήσει να μην ανατραπεί η Ρόου εναντίον Γουέιντ, όπως και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις. 

Ο Τζο Μπάιντεν σε λίγη ώρα θα τοποθετηθεί στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία  ανέτρεψε την ιστορική συνταγματική απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητήσει να μην ανατραπεί η Ρόου εναντίον Γουέιντ, όπως και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις. 

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις στις 12:30 μ.μ. ET σχετικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την ανατροπή του Οργανισμού Υγείας Γυναικών Ντομπς εναντίον Τζάκσον για την ανατροπή της Ροε εναντίον Γουέιντ» αναφέρει το σχετικό μήνυμα στο Twitter. 


Το Δικαστήριο, με πλειοψηφία 6-3, επικύρωσε έναν νόμο της πολιτείας του Μισισιπή που υποστηρίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους και απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από περίοδο 15 εβδομάδων. Η ψηφοφορία για την ανατροπή του Ρόου ήταν 5-4, με τον ανώτατο δικαστή Τζον Ρόμπερτς να διαφοροποιείται, λέγοντας ότι θα είχε υποστηρίξει τον νόμο του Μισισιπή, αλλά δεν θα είχε κάνει το πρόσθετο βήμα της εξάλειψης του προηγούμενου νόμου.

Την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την ιστορική συνταγματική απόφαση (Ρόου εναντίον Γουέιντ), κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση επέκρινε με σφοδρότητα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα. 

Πηγή: skai.gr