Σοκ στις ΗΠΑ: Καταργείται μετά από μισό αιώνα το δικαίωμα στην άμβλωση

"Πολλά εκατομμύρια Αμερικανών γυναικών έχασαν σήμερα μια θεμελιώδη συνταγματική προστασία" επισημαίνουν οι διαφωνούντες δικαστές. 

Σε μια απόφαση που σοκάρει και αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την Παρασκευή την ιστορική συνταγματική απόφαση (Ρόου εναντίον Γουέιντ), κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Το Δικαστήριο, με πλειοψηφία 6-3, επικύρωσε έναν νόμο της πολιτείας του Μισισιπή που υποστηρίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους και απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από περίοδο 15 εβδομάδων. Η ψηφοφορία για την ανατροπή του Ρόου ήταν 5-4, με τον ανώτατο δικαστή Τζον Ρόμπερτς να διαφοροποιείται, λέγοντας ότι θα είχε υποστηρίξει τον νόμο του Μισισιπή, αλλά δεν θα είχε κάνει το πρόσθετο βήμα της εξάλειψης του προηγούμενου νόμου.

Πρόκειται για την πιο σημαντική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εδώ και δεκαετίες, η οποία θα αλλάξει το τοπίο όσον αφορά την υγεία εκατομμυρίων γυναικών στην Αμερική.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν καθιστά παράνομη την άμβλωση, αλλά καθώς η πρόσβαση στη διαδικασία δεν θεωρείται πλέον συνταγματικό δικαίωμα, οι πολιτείες μπορούν πλέον να κινηθούν για την απαγόρευσή της. Ήδη, σχεδόν οι μισές πολιτείες έχουν ψηφίσει, ή θα ψηφίσουν νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ενώ άλλες έχουν θεσπίσει αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι με την απόφαση για την υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ του 1973 η τότε σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου γυναίκας να επιλέξει να κάνει άμβλωση. 

Εξηγώντας την άποψη της σημερινής πλειοψηφίας του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο υποστήριξε ότι "το σκεπτικό (για την απόφαση του 1973) ήταν εξαιρετικά αδύναμο, και η απόφαση είχε καταστροφικές συνέπειες. Και αντί να επιφέρει μια εθνική διευθέτηση στο ζήτημα των αμβλώσεων, πυροδότησε τη συζήτηση και έχει βαθύνει τον διχασμό".

Οι δικαστές Στίβεν Μπρέιερ, Σόνια Σοτομαγιόρ και Έλενα Κάγκαν που μειοψήφησαν, επέκριναν έντονα την πλειοψηφία, τονίζοντας: "Με λύπη - για αυτό το Δικαστήριο, αλλά περισσότερο, για τα πολλά εκατομμύρια Αμερικανών γυναικών που έχασαν σήμερα μια θεμελιώδη συνταγματική προστασία  - διαφωνούμε".

Η απόφαση του 1973 στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, χάρη στην οποία επιτράπηκαν στις ΗΠΑ οι αμβλώσεις μέχρι το έμβρυο να μπορεί να επιβιώσει εκτός μήτρας – περίπου στην 24η με 28η εβδομάδα της κύησης-- ήταν αυτή που έδωσε το δικαίωμα στις γυναίκες στις ΗΠΑ να αποφασίζουν για την πορεία της εγκυμοσύνης τους.


 

Πηγή: skai.gr