Μόσχα: Στόχος ο πλήρης έλεγχος της νότιας Ουκρανίας- Θα μας ανοίξει διάδρομο προς την Υπερδνειστερία

Μόσχα: Στόχος ο πλήρης έλεγχος της νότιας Ουκρανίας- Θα μας ανοίξει διάδρομο προς την Υπερδνειστερία

Η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε σήμερα ο υποδιοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός είπε ότι η απόκτηση του ελέγχου της νότιας περιοχής της Ουκρανίας θα τους παράσχει έναν διάδρομο προς την Υπερδνειστερία στη Μολδαβία, σύμφωνα με αναφορές του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Tass.

Οι αναφορές έρχονται μόλις εβδομάδες αφότου το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι πιστεύει ότι τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στην αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία της Υπερδνειστερίας και προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν «προβοκάτσιες» κατά μήκος των συνόρων.

Η Ουκρανία φοβάται ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Υπερδνειστερία - τα οποία πιστεύεται ότι αγγίζουν τα 1.300 - θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα άλλο μέτωπο στον πόλεμο.

Όμως τόσο η Μολδαβία όσο και οι αυτονομιστικές αρχές στην αποσχισθείσα περιοχή έχουν αρνηθεί αυτόν τον ισχυρισμό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν» την κινητοποίηση των στρατευμάτων, αλλά «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση.

Μάλιστα, ο δημοσιογράφος του Economist, Όλιβερ Κάρολ σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι «ο ρωσικός στρατός για πρώτη φορά δηλώνει ότι στοχεύει στον έλεγχο ολόκληρης της νότιας Ουκρανίας. Ξεχάστε την "αποναζιστικοποίηση", τώρα πρόκειται επίσημα για την ένωση της Υπερδνειστερίας με τη Ρωσία και την άρνηση της Ουκρανίας στην πρόσβαση στη θάλασσα».

Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, και του Ντονμπάς.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι επλήγησαν 58 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους θέσεις όπου ήταν συγκεντρωμένοι στρατιωτικοί, αποθηκεύονταν καύσιμα ή στρατιωτικός εξοπλισμός.

Το υπουργείο ανέφερε πως έπληξε επίσης τρεις στόχους με πυραύλους υψηλής ακρίβειας, ανάμεσά τους σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και χώρο όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί ουκρανοί στρατιωτικοί με τον εξοπλισμό τους.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τονίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

Εντείνονται οι συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις εντείνονται σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πόλης Σλοβιάνσκ, όλη τη νύχτα οι Ρωσοι σφυροκοπούσαν την πόλη, ενώ πιθανόν να έκαναν χρήση βομβών διασποράς. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι δεν αναφέρθηκαν θάνατοι και κάλεσε τους πολίτες να εκκενώσουν την πόλη.

Ρωσικές μονάδες κλιμακώνουν τις συγκρούσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία πραγματοποιεί επιχειρήσεις επίθεσης κοντά στην περιοχή Ζαρίσνε. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν γύρω από την πόλη Ρουμπίζνε στην περιοχή Λουγκάνσκ. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και γύρω από την πόλη Ποπάσνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του επιτελείου, μέρος της πόλης αυτής ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Διεξάγονται επίσης σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την Μαργίνκα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Ρωσικές μονάδες προσπάθησαν να προελάσουν εκεί με την υποστήριξη πυροβολικού.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) δεν μπορούσε να διασταυρώσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες για το μέτωπο του πολέμου.

Πηγή: skai.gr