Τι εξυπηρετεί η απόφαση αποκλεισμού του Αζοφστάλ - Η εκτίμηση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας

του Θανάση Γκαβού

Η απόφαση της Ρωσίας να αποκλείσει το χαλυβουργικό εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη πιθανότατα δείχνει την επιθυμία των Ρώσων να περιορίσουν την ουκρανική αντίσταση στην πόλη και να αποδεσμεύσουν ρωσικές δυνάμεις ώστε να αναπτυχθούν σε άλλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, είναι η εκτίμηση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας.

«Μια πλήρης χερσαία επίθεση από τους Ρώσους στο εργοστάσιο πιθανότατα θα προξενούσε σημαντικές ρωσικές απώλειες, μειώνοντας περαιτέρω τη συνολική μαχητική αποτελεσματικότητά τους» προσθέτει η νεότερη ενημέρωση από το Λονδίνο.

Στο ανατολικό Ντονμπάς συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί και οι μάχες καθώς η Ρωσία επιδιώκει να προωθηθεί περαιτέρω προς οικισμούς όπως το Κράσνι Λίμαν, η Μπουχαγίβκα, το Μπαρνικόβε, το Λίμαν και η Ποπάσνα, στο πλαίσιο των σχεδίων της για την περιοχή, σημειώνει το υπουργείο.

Επίσης αναφέρει πως παρά την ανανεωμένη επικέντρωση της Ρωσίας στο Ντονμπάς, οι δυνάμεις της εξακολουθούν να υποφέρουν από απώλειες που είχαν υποστεί νωρίτερα στη σύρραξη. Για να αναπληρώσουν τις χαμένες δυνάμεις τους, οι Ρώσοι μεταφέρουν μη λειτουργικό εξοπλισμό πίσω στη Ρωσία για επιδιορθώσεις.

Σε ανάρτηση συνοδευόμενη με βίντεο στο Twitter το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σημειώνει επιπλέον ότι η Ρωσία από την αρχή του πολέμου έστειλε πολλούς κληρωτούς στρατιώτες στην Ουκρανία. «Είναι πιθανό πολλοί εξ αυτών να μη γνώριζαν ότι στέλνονταν στον πόλεμο μέχρι την ημέρα της εισβολής», τονίζεται.

Πηγή: skai.gr