Κλείσιμο

Λονδίνο: Δεν παραιτείται η επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ παρά την κριτική για τη βίαιη διάλυση της αγρυπνίας

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η διοικήτρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, παρά τη σφοδρή κριτική που δέχεται μετά από τη βίαιη διάλυση από την αστυνομία της αγρυπνίας του Σαββάτου στο Κλάπαμ για τη δολοφονηθείσα Σάρα Έβεραρντ, για την οποία κατηγορείται εν ενέργεια αστυνομικός.

«Αυτό που συνέβη στη Σάρα με αποτροπιάζει. Είμαι η πρώτη γυναίκα διοικητής της Met - ίσως κατά έναν τρόπο με αποτροπιάζει ακόμα περισσότερο λόγω αυτού. Αυτό που συνέβη με κάνει ακόμα πιο αποφασισμένη, όχι λιγότερο, να ηγούμαι του οργανισμού μου», είπε η κα Ντικ.

Υπεραμύνθηκε των ενεργειών των αστυνομικών λέγοντας ότι είχαν να διαχειριστούν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με πλήθος κόσμου να παραβιάζει την απαγόρευση συναθροίσεων λόγω πανδημίας. «Αν ήταν σύννομη, θα ήμουν και εγώ στην αγρυπνία», είπε η κα Ντικ. «Είμαστε ακόμα σε πανδημία. Οι παράνομες συναθροίσεις είναι παράνομες συναθροίσεις», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, με ανοιχτή επιστολή-απάντηση προς τη διοικήτρια της Σκότλαντ Γιαρντ η οργάνωση Reclaim These Streets που είχε καλέσει στην αγρυπνία η οποία όμως απαγορεύθηκε από τη Μητροπολιτική Αστυνομία, τονίζει ότι δικαστική απόφαση επέτρεπε στην αστυνομία να συναινέσει στη διοργάνωση της συγκέντρωσης με τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης.

Η επιστολή κατηγορεί την κα Ντικ ότι επέλεξε να απαγορεύσει την αγρυπνία, δημιουργώντας έτσι συνθήκες κινδύνου για τη δημόσια υγεία και αχρείαστη ένταση. Επισημάνει δε ότι άλλες αστυνομικές διευθύνσεις στη χώρα, όπως αυτή του Νότιγχαμ, επέτρεψαν τη διοργάνωση αγρυπνιών στη μνήμη της Σάρα Έβεραρντ με ασφάλεια.

Η δήλωση της Κρεσίντα Ντικ ακολούθησε νεότερη αποδοκιμασία της αστυνομικής επέμβασης από το δήμαρχο Λονδίνου Σαντίκ Καν, που τη χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν ικανοποιήθηκε» από τις εξηγήσεις που έλαβε από τη διοικήτρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Παρομοίως, εκπρόσωπος της αρμόδιας Υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ είπε ότι «υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτηματικά» μετά από την υποβολή της αναφοράς για τα επεισόδια από τη Μητροπολιτική Αστυνομία.

Επικοινωνία με την κα Ντικ είχε και ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χωρίς να γίνουν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο κ. Καν ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη διενέργεια πλήρους ανεξάρτητης έρευνας από την Επιθεώρηση Αστυνομικού Σώματος, καθώς και έρευνα για τη συμπεριφορά των αστυνομικών στην αγρυπνία από το Ανεξάρτητο Γραφείο Αστυνομικής Διαγωγής.

Η κα Πατέλ έχει επιπλέον ζητήσει από τον Επικεφαλής Επιθεωρητή Αστυνομικού Σώματος σερ Τόμας Γουίνσορ να διενεργήσει έρευνα με στόχο «να εξαχθούν διδάγματα».

Το απόγευμα της Κυριακής πάνω από χίλια άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Σκότλαντ Γιαρντ στο Γουέστμινστερ και αργότερα στην πλατεία απέναντι από το κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της φεμινιστικής οργάνωσης Sisters Uncut. Η αστυνομία αυτή τη φορά δεν αντέδρασε για να διαλύσει τη συγκέντρωση.

Νέα αγρυπνία έχει εξαγγελθεί για το απόγευμα της Δευτέρας στην πλατεία απέναντι από το κοινοβούλιο.

Πηγή: skai.gr