Ανάστατη η Βρετανία μετά από τη βίαιη διάλυση αγρυπνίας στη μνήμη της 33χρονης που δολοφονήθηκε από αστυνομικό

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Τεταμένο είναι το κλίμα στην Βρετανία μετά από τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας το βράδυ του Σαββάτου σε αγρυπνία σε πάρκο του νοτίου Λονδίνου στη μνήμη της 33χρονης Σάρα Έβεραρντ, που απήχθη και δολοφονήθηκε στις 3 Μαρτίου από εν ενέργεια αστυνομικό.

Η εκδήλωση είχε απαγορευθεί από τη Μητροπολιτική Αστυνομία η οποία είχε επικαλεστεί τους κανόνες του lockdown περί απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των δύο ατόμων σε υπαίθριο χώρο.

Παρόλα αυτά, χιλιάδες πολίτες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, θέλησαν να αφήσουν λουλούδια στη μνήμη της Σάρα στο κέντρο του πάρκου του Κλάπαμ του νοτίου Λονδίνου, της περιοχής όπου ζούσε και από όπου απήχθη η 33χρονη.

Μεταξύ αυτών που απέτιναν φόρο τιμής ήταν και η Δούκισσα του Κέμπριτζ Κέιτ Μίντλετον, η οποία επισκέφθηκε το σημείο χωρίς προαναγγελία. Το Παλάτι του Κένσιγκτον ανέφερε αργότερα ότι η Δούκισσα θέλησε να βρεθεί στο σημείο «διότι θυμάται πώς ήταν να περπατά στο Λονδίνο τη νύχτα πριν παντρευτεί», τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Όταν βράδιασε στο σημείο βρίσκονταν εκατοντάδες πολίτες και παράλληλα ενισχύθηκε η παρουσία της αστυνομίας.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν άνδρες αστυνομικούς να απομακρύνουν βιαίως γυναίκες που συμμετείχαν στην αγρυπνία ειρηνικά, ενώ τέσσερις εξ αυτών προσήχθησαν για διατάραξη της δημόσιας τάξης και παραβίασης των κανόνων του lockdown.

Η βία την οποία μετήλθαν οι αστυνομικοί έχει προκαλέσει γενικευμένη κατακραυγή και φωνές για την παραίτηση της διοικήτριας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Κρεσίντα Ντικ και της αρμόδιας Υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Η κα Πατέλ είπε ότι οι εικόνες που κυκλοφόρησαν προκαλούν «αναστάτωση» και ζήτησε «πλήρη αναφορά» από τη Μητροπολιτική Αστυνομία.

Ο δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν, στη δικαιοδοσία του οποίου εμπίπτει η αστυνόμευση της βρετανικής πρωτεύουσας, επίσης επέκρινε το χειρισμό της ειρηνικής εκδήλωσης από την αστυνομία, σχολιάζοντας ότι η αντίδραση «δεν ήταν αρμόζουσα ούτε αναλογική». Πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει «εξηγήσεις» από την κα Ντικ, η οποία έχει κληθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλογιστεί τη θέση της.

Η οργάνωση Reclaim These Streets που είχε διοργανώσει την αγρυπνία επικρίνει την αστυνομία λέγοντας ότι αν είχε επιτρέψει την εκδήλωση αυτή θα γινόταν με τρόπο που συνάδει με τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ υπεραμύνθηκε της αστυνομικής επέμβασης λέγοντας ότι η παρουσία πλήθους κόσμου στο πάρκο παραβίαζε τους όρους του lockdown και έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Επικριτές της αστυνομικής επέμβασης αντιτείνουν ότι μόλις προ ημερών η αστυνομία στη Σκωτία επέτρεψε την πορεία φιλάθλων της Ρέιντζερς στη Γλασκώβη που πανηγύριζαν την κατάκτηση του τίτλου από την ομάδα τους και επίσης υπενθυμίζουν ότι είχαν επιτραπεί εν μέσω περιορισμών άλλες δημόσιες συγκεντρώσεις, όπως για το κίνημα Black Lives Matter.

Βουλευτές, τόσο της αντιπολίτευσης όσο και των κυβερνώντων Συντηρητικών, σχολιαστές και χιλιάδες πολίτες καταδίκασαν μέσω Twitter και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης τις εικόνες με άντρες αστυνομικούς να τραβούν βίαια, να ρίχνουν στο έδαφος και να περνούν χειροπέδες σε γυναίκες που στέκονταν χωρίς αντίσταση. Επισήμαναν ότι οι γυναίκες αυτές διαμαρτύρονταν για τη βία κατά γυναικών με αφορμή τη δολοφονία μιας άλλης γυναίκας από αστυνομικό και ότι οι εικόνες πλήττουν σε τεράστιο βαθμό την εμπιστοσύνη τόσο στην αστυνομία όσο και στην όποια δήλωση πρόθεσης για καλύτερη προστασία την γυναικών και για αλλαγή στην κουλτούρα που καθιστά τις γυναίκες πιο συχνό θύμα επιθέσεων και παρενόχλησης.

Το συμβάν λαμβάνει επιπρόσθετες πολιτικές διαστάσεις, καθώς οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα καταψηφίσουν τη Δευτέρα το νομοσχέδιο περί αστυνόμευσης που προωθεί η κυβέρνηση. Το κόμμα θεωρεί πως το νομοσχέδιο επιβάλλει δυσανάλογα αυστηρούς ελέγχους στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και στο δικαίωμα διαμαρτυρίας, κάτι που έχουν επισημάνει αρκετοί επικριτές.

Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει την προληπτική λήψη μέτρων ώστε να αποτρέπονται όχι μόνο επεισόδια αλλά και σοβαρή διατάραξη της ομαλής καθημερινότητας την πολιτών. Το νομοσχέδιο θεωρείται απότοκο των προβλημάτων που είχαν προξενήσει στις μετακινήσεις στο Λονδίνο οι διαδηλωτές της ριζοσπαστικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Extinction Rebellion.

Εν τω μεταξύ, μία εκ των γυναικών που προσήχθησαν στο Κλάπαμ με τη φωτογραφία της στιγμής της σύλληψής της να κάνει το γύρο του κόσμου καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το απόγευμα της Δευτέρας στην πλατεία απέναντι από το κοινοβούλιο.

Η σορός της Σάρα Έβεραντ εντοπίστηκε σε σακούλα οικοδομής σε δασική περιοχή του Κεντ την Τετάρτη. Ο 48χρονος αστυνομικός Γουέιν Κάζενς που κατηγορείται για την απαγωγή και δολοφονία της έχει κριθεί προφυλακιστέος.
 

Πηγή: skai.gr