Κτίριο - έργο τέχνης στο Λίβερπουλ

Το Λίβερπουλ θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2008 — και σε έναν από τους δρόμους του εκτίθεται ένα απρόσμενο έργο τέχνης.

Πρόκειται για ένα παλιό, άδειο κτίριο με μια ιδιαιτερότητα: ένα ελλειψοειδές τμήμα της πρόσοψης περιστρέφεται, καταπλήσσοντας τους περαστικούς. Μοιάζει σχεδόν σαν να κάνει τούμπα μέσα στον εαυτό του.

Καθώς δηλώνει ο δημιουργός του, ο γλύπτης Ρίτσαρντ Γουίλσον, \"αν μπορώ να πάρω ένα κτίριο, να το θέσω σε κίνηση, να του δώσω ζωή, να το κάνω θέαμα, μπορώ και να κάνω τον κόσμο να γυρίσει και να το κοιτάξει. Είναι ένα ερημωμένο κτίριο, κανείς δεν του έδινε σημασία, τώρα όμως το κοιτάζουν και πάλι\".

Ο τίτλος του έργου είναι \"Turning the Place Over\", δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση, \"Αναποδογύρισμα\". Και έξω στο δρόμο, πολλά είναι τα κεφάλια που γυρίζουν — για να το δουν.

Ξαφνιάζονται από το θέαμα. Το θαυμάζουν... αλλά κάποιοι διερωτώνται πόσο κόστισε. Και δεν λείπουν οι πολέμιοι, που αδυνατούν να κατανοήσουν το σκοπό ύπαρξης του έργου. Πόσο μάλλον αν σκεφθεί κανείς ότι ούτως ή άλλως το έργο πρόκειται να κατεδαφισθεί την επόμενη άνοιξη, όταν ολοκληρώσει το ρόλο του στις εκδηλώσεις για το Λίβερπουλ.
Πηγή: Πηγή: BBC (Επιμέλεια: Νίκος Σταμπάκης)