Κλείσιμο

Κουλέμπα σε Στόλτενμπεργκ: «Ηρθε η ώρα για σαφήνεια» σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Τι είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας στον γενικό γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας

«Ηρθε η ώρα για σαφήνεια» σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα στον γενικό γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, δύο εβδομάδες πριν από την νατοϊκή σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους.

«Η Ουκρανία συνεχίζει να εργάζεται ενεργά με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να τους πείσει πως έχει έρθει η στιγμή για σαφήνεια σχετικά με την ένταξή της στην Συμμαχία», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Ουκρανία ζητεί αδιάκοπα την ένταξή της στο ΝΑΤΟ όταν θα τελειώσει ο πόλεμος.

Χθες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε συγκεκριμένες κινήσεις από το ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής του Βίλνιους (11 και 12 Ιουλίου).

«Είμαστε ένα υπεύθυνο κράτος και κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ σε καιρό πολέμου. Αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι μετά τον πόλεμο θα γίνουμε», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οι νατοϊκοί σύμμαχοι βρίσκονται ακόμη σε αναζήτηση κοινής γραμμής επί των εγγυήσεων ασφαλείας που είναι έτοιμοι να προσφέρουν στο Κίεβο, ξεχωριστά από το θέμα τις ίδιας της ένταξης.

Στις 17 Ιουνίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει ότι «όχι, η Ουκρανία δεν θα έχει ευνοϊκή μεταχείριση για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Η Ουκρανία θα πρέπει «να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια. Αρα, δεν θα του κάνουμε εύκολο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να συμφωνήσουν σε μία καθαρή διαδρομή για την ένταξη της Ουκρανία κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας.

«Η μόνη εγγύηση ασφαλείας που πραγματικά λειτουργεί και η φθηνότερη εγγύηση ασφαλείας που πραγματικά λειτουργεί είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εσθονή πρωθυπουργός προσερχόμενη στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στην Λιθουανία, η Ουκρανία δεν θα προσκληθεί να ενταχθεί στην Συμμαχία, έχει προειδοποιήσει ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά υπάρχει στο ΝΑΤΟ η πρόθεση της σύγκλησης της πρώτης συνεδρίασης του νέου συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ