Κλείσιμο

Ηνωμένο Βασίλειο: Οικονομική πίεση στο Παλάτι λόγω πληθωρισμού και ιστορικών ορόσημων

Οι επίσημοι λογαριασμοί των ανακτόρων δείχνουν αυξημένα έξοδα λόγω μιας σειράς ιστορικών ορόσημων, όπως το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ πέρυσι το καλοκαίρι, η κηδεία της το Σεπτέμβριο και η προετοιμασία για την πρόσφατη τελετή στέψης του Καρόλου

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε 107,5 εκατομμύρια στερλίνες ανήλθαν τα έξοδα του Παλατιού του Μπάκιγχαμ κατά το δωδεκάμηνο Απριλίου 2022-Μαρτίου 2023, αυξημένα κατά περισσότερο από 5 εκατομμύρια σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

Οι επίσημοι λογαριασμοί των ανακτόρων δείχνουν αυξημένα έξοδα λόγω μιας σειράς ιστορικών ορόσημων, όπως το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ πέρυσι το καλοκαίρι, η κηδεία της το Σεπτέμβριο και η προετοιμασία για την πρόσφατη τελετή στέψης του Καρόλου.

Παράλληλα, αυξημένα ήταν τα έξοδα για την καθημερινή λειτουργία και την εν εξελίξει ανακαίνιση του Παλατιού, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο βασιλιάς να δαπανήσει πάνω από 21 εκατομμύρια στερλίνες από τις βασιλικές αποταμιεύσεις, επιπλέον των χρημάτων που λαμβάνει η βασιλική οικογένεια από την κυβέρνηση, το λεγόμενο Κονδύλι του Μονάρχη.

Πρόκειται για ποσό που παράγεται από την αξιοποίηση της Περιουσίας του Στέμματος. Τα συνολικά κέρδη από την αξιοποίηση της περιουσίας αυτής περνούν στην κυβέρνηση, η οποία επιστρέφει στον βασιλιά ένα ποσοστό (25% από το 2017, αλλά μειωμένο σε πραγματικούς όρους τα τελευταία χρόνια λόγω πληθωρισμού).

Κορυφαίες δαπάνες για το 12μηνο ήταν οι εργασίες συντήρησης των ανακτόρων, που στοίχισαν 57,8 εκ. λίρες και οι μισθοί του προσωπικού του βασιλικού οίκου που αυξήθηκαν έως και 6% φτάνοντας συνολικά τα 27,1 εκ. λίρες.

5 εκ. λίρες ήταν τα λοιπά έξοδα προσωπικού, 4,5 εκ. οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, 4,3 εκ. το κόστος της υποτίμησης περιουσιακών στοιχείων του Παλατιού, 4 εκ. στερλίνες οι ψηφιακές υπηρεσίες (χρήση υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών), 3,9 εκ. τα ταξίδια και οι μετακινήσεις των ενεργών μελών της βασιλικής οικογένειας (179 ταξίδια με ελικόπτερο και 65 με ναυλωμένες πτήσεις) και 2,4 εκ. το κόστος των δεξιώσεων και ευρύτερα της φιλοξενίας (95.000 προσκεκλημένοι σε 107 δεξιώσεις, 142 επίσημα γεύματα συναντήσεις για απογευματινό τσάι, 44 τελετές απονομής τίτλων, επτά μεγάλα πάρτι στον κήπο του Παλατιού του Μπάκιγχαμ και 38 επίσημα δείπνα). Υπήρχαν ακόμα 8,3 εκ. λίρες δαπανών για διάφορους άλλους λόγους.

Από τις συνολικές δαπάνες των 107,5 εκ. λιρών, τα 86,3 εκατομμύρια καλύφθηκαν από το Κονδύλι του Μονάρχη, το οποίο από το 2021 έχει διαμορφωθεί σε 86,3 εκ. λίρες ετησίως.

Οι υπόλοιπες δαπάνες καλύφθηκαν από την περιουσία της βασιλικής οικογένειας, η οποία υπολογίζεται χονδρικά σε 20 δισεκατομμύρια λίρες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιουσίας προέρχεται από την Περιουσία του Στέμματος, δηλαδή την απέραντη συλλογή ακινήτων που διαχειρίζεται η μοναρχία (χωρίς να θεωρείται προσωπική περιουσία του εκάστοτε μονάρχη).

Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιήθηκαν και τα έσοδα ύψους 9,8 εκ. λιρών, κυρίως από τις ενοικιάσεις βασιλικών ακινήτων.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ των μέτρων που εφαρμόστηκαν από το νέο βασιλιά για οικονομία αλλά και για στήριξη του περιβάλλοντος ήταν να χαμηλώσει η θερμοκρασία της θέρμανσης στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πηγή: skai.gr