Κομισιόν: Το «δεξί χέρι» της Μέρκελ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρος

Το θεωρούμενο ως "δεξί χέρι" της ’νγκελα Μέρκελ, η υπουργός ’μυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προωθείται από τον Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως πιθανή διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει την Τρίτη η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Η πληροφορία αυτή αναφέρεται και από ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συντηρητική φον ντερ Λάιεν, στενή σύμμαχος της καγκελαρίου, θα γίνει η πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ. Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είναι σήμερα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενδέχεται να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτει η Die Welt.

’λλοι υποψήφιοι που συζητούνται είναι ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ ως πιθανός διάδοχος του Τουσκ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Ο Μάρος Σέφκοβιτς της Σλοβακίας μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, προσθέτει.

"Όλοι χρειάζεται να κάνουμε συμβιβασμούς εάν πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για την κατανομή των ηγετικών θέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση" δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος ’νγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

"Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να μετακινηθούν λίγο από τις θέσεις τους" δήλωσε στους δημοσιογράφους. "Το λέω αυτό σε όλους. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρχει μια πιθανότητα για συμφωνία. Χρειάζεται ευελιξία… Και αυτό είναι το πνεύμα στο οποίο θα εργαστώ - χαρούμενη και αποφασισμένη" σημείωσε δε. 

Τον Φρανς Τίμερμανς στην προεδρία της Επιτροπής και τον Μάνφρεντ Βέμπερ στο Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί πάντως ο προωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ως "βάση για μια ενδεχομένη συμφωνία".

Προσερχόμενος στη σημερινή τρίτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να γίνει σεβαστή η διαδικασία των spitzekandidaten και να μην παραμεριστεί το Ευρωκοινοβούλιο. Ερωτηθείς εάν το σχέδιο για την ανάδειξη του Τίμερμανς ως προέδρου της Επιτροπής απορρίφθηκε ήδη από χθες, ο Σάντσεθ σημείωσε πως "δεν απορρίφθηκε η ιδέα, αλλά το συνολικό πακέτο", ενώ σχετικά με την αντίθεση των ανατολικών χωρών στο πρόσωπο του Τίμερμανς σημείωσε ότι "δεν είναι δυνατό να απορρίπτεται κάποιος επειδή υπερασπίστηκε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες".

Από την πλευρά του, ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός, Ξαβιέ Μπέτελ εμφανίστηκε βέβαιος ότι μια συμφωνία θα βρεθεί σήμερα εκφράζοντας την ελπίδα το ΕΛΚ να κάνει "επανεκκίνηση", καθώς, όπως είπε, εντοπίστηκε ένα "σφάλμα στο σύστημά του".

Σημειώνεται ότι μετά το ναυάγιο των συζητήσεων την Κυριακή και τη Δευτέρα, όπου οι ηγέτες κατέληξαν σε αδιέξοδο μετά από περίπου 20 ώρες διαπραγματεύσεων, η ελπίδα είναι ότι σήμερα θα βγει «λευκός καπνός» από το κτίριο Justus Lipsius του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr