Καταδίκη για αποσχιστική δράση

Σε κάθειρξη 9 ετών καταδικάστηκε ο γιος της εξόριστης προέδρου του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ουιγούρων, κατηγορούμενος για αποσχιστική δράση, αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα, το δικαστήριο της Ουρούμκι, πρωτεύουσας της επαρχίας Σινγιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας, επέβαλε την ποινή αυτή στον Αμπλικίμ Αμπντιριγίμ, διότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε δημοσιεύσει αποσχιστικού περιεχομένου άρθρα στο διαδίκτυο, παροτρύνοντας τον κόσμο να στραφεί κατά της κυβέρνησης, ενώ σε άλλα άρθρα του διέστρεφε την αλήθεια σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική της χώρας απέναντι στις εθνικές μειονότητες, προσθέτει το πρακτορείο.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ο ηλικίας 33 ετών Αμπντιριγίμ ήταν πολύ άρρωστος εξαιτίας της κακομεταχείρισης που είχε υποστεί στη διάρκεια της κράτησής του, ενώ δεν του επετράπη ιατρική θεραπεία.

Μητέρα του είναι η Ρεμπίγια Καντίρ, εξόριστη πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ουιγούρων και υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των Ουιγούρων. Η ίδια έχει κατηγορήσει την Κίνα για πολιτικά κίνητρα και βεντέτα κατά της οικογενείας της όταν πέρυσι καταδικάστηκε ο μικρότερος γιος της Αλιμ Αμπντιριγίμ σε κάθειρξη επτά ετών για φοροδιαφυγή. Η Καντίρ φυλακίστηκε το 1999 επειδή κρίθηκε ένοχη για μετάδοση κρατικών μυστικών στο εξωτερικό.
Πηγή: skai.gr