Κλείσιμο

Ήταν έτοιμη η Βρετανία για τον κορωνοϊό; Η απόρρητη έκθεση για την άσκηση «Κύκνος»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την απόρρητη έως τώρα έκθεση αποτίμησης της άσκησης με την κωδική ονομασία Cygnus (Κύκνος) για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσιεύει ο Guardian, επισημαίνοντας ερωτηματικά που προκύπτουν για την προετοιμασία της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 και αφορούσε κυρίως το σενάριο πανδημίας γρίπης. Η έκθεση συντάχθηκε τον Ιούλιο του 2017 και επισήμαινε ως «κύριο δίδαγμα» από την άσκηση ότι «η προετοιμασία και αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου, ως προς το σχεδιασμό, τις πολιτικές και τις δυνατότητες, δεν είναι αυτή τη στιγμή επαρκείς για να αντεπεξέλθει στις ακραίες απαιτήσεις μίας σοβαρής πανδημίας που θα έχει πανεθνικό αντίκτυπο σε όλους τους τομείς».

Στις περισσότερες από 25 συγκεκριμένες συστάσεις στις οποίες κατέληγε η έκθεση περιλαμβάνονταν η πρόσθετη εργασία από τη διοίκηση του εθνικού συστήματος υγείας NHS για δημιουργία μεγαλύτερης χωρητικότητας στις υγειονομικές δομές της χώρας και η δημιουργία ενός επιχειρησιακού σχεδίου πανδημίας.

Εκεί που επικεντρώνεται η ανάλυση του Guardian είναι οι συστάσεις αναφορικά με τη λειτουργία των οίκων ευγηρίας, όπου ο αριθμός των θανάτων συνεχώς αυξάνεται εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει την Τετάρτη ότι «θλίβεται πικρά» για την επιδημία στα γηροκομεία της χώρας.

Συγκεκριμένα, η έκθεση μετά από την Άσκηση Cygnus κατέληγε στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να αυξηθεί το προσωπικό και η χωρητικότητα αυτών των δομών κοινωνικής περίθαλψης με περιχαράκωση επαρκούς χρηματοδότησης από την πολιτεία.

Ιδιαίτερα επισημαίνονταν οι ανησυχίες για την ικανότητα του συστήματος κοινωνικής περίθαλψης να παρέχει το επίπεδο φροντίδας που απαιτείτο αν το NHS όντως εφάρμοζε την προτεινόμενη τακτική μετακίνησης ασθενών από νοσοκομεία σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές κοινωνικής περίθαλψης.

Η τακτική αυτή πράγματι έχει εφαρμοστεί κατά την τρέχουσα πανδημία, με ηλικιωμένους ασθενείς να μεταφέρονται από νοσοκομεία σε οίκους ευγηρίας είτε δίχως να έχουν αναρρώσει πλήρως είτε χωρίς καν να έχουν εξεταστεί για τον κορωνοϊό.

Όπως έχουν δηλώσει αξιωματούχοι του τομέα κοινωνικής περίθαλψης, η τακτική αυτή πιστεύεται ότι ευθύνεται για πολλούς από τους χιλιάδες θανάτους των τελευταίων δύο μηνών στα γηροκομεία.

Στις 28 Απριλίου ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ρωτήθηκε σχετικά με την Άσκηση Cygnus και είχε απαντήσει ότι οι αξιωματούχοι του υπουργείου τον διαβεβαίωναν πως οι συστάσεις της έκθεσης είχαν υλοποιηθεί.

Μιλώντας, ωστόσο, στον Guardian ο Μάρτιν Γκριν, γενικός διευθυντής του οργανισμού Care England με ευθύνη για τη λειτουργία των δομών κοινωνικής περίθαλψης στην Αγγλία, δηλώνει ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες υγείας ποτέ δεν ήγειραν τις συστάσεις της έκθεσης για τη λειτουργία των γηροκομείων με τους αρμόδιους διοικούντες.

Ο Βικ Ρέινερ, γενικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού National Care Forum που αποτελεί σημείο αναφοράς των διοικούντων δομές κοινωνικής περίθαλψης, δήλωσε ότι μπορεί οι προετοιμασίες να γίνονταν στο παρασκήνιο από την κυβέρνηση, αλλά δεν υπήρξε ενημέρωση των καθ' ύλην αρμοδίων.

Πάντως εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης απάντησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μία από τις καλύτερα προετοιμασμένες χώρες στον κόσμο για το ενδεχόμενο πανδημίας και ότι «τα διδάγματα από ασκήσεις του παρελθόντος χρησίμευσαν στη γρήγορη απάντηση σε αυτή την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση».