«Η Γυμναστική Ακαδημία της Ιρλανδίας δεν μας ζήτησε συγγνώμη», λέει η μητέρα του μαύρου κοριτσιού που δεν πήρε μετάλλιο

«Θα προτιμούσα να πουν δημόσια ότι το επόμενο έγχρωμο παιδί που θα βρεθεί στην ενόργανη θα είναι ασφαλές», δήλωσε η μητέρα του μικρού κοριτσιού

Στον Guardian μίλησε η μητέρα της έγχρωμης αθλήτριας της ενόργανης η οποία δεν έλαβε το μετάλλιο, όπως οι υπόλοιπες συναθλήτριές της ως επιβράβευση για τη συμμετοχή τους.

Το Gymanstics Ireland, το εθνικό όργανο διοίκησης του αθλήματος, δεν δεσμεύτηκε σε δημόσιες δηλώσεις προκειμένου να ερευνήσει το περιστατικό, να εφαρμόσει αντιρατσιστικές πολιτικές ή να βελτιώσει την προστασία των έγχρωμων αθλητών. «Για 18 μήνες, δεν μας ζήτησε συγγνώμη», αναφέρει η μητέρα του κοριτσιού για το περιστατικό που συνέβη τον Μάρτιο του 2022.

«Είναι απίστευτο να συμπεριφέρεσαι σε ένα μικρό κορίτσι με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε η μητέρα της στον Guardian. «Είναι ένα συστημικό πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Το εξοργιστικό βίντεο

Η μητέρα του μικρού κοριτσιού δεν κατονομάζεται προκειμένου να προστατευτεί η ιδιωτική ζωή της οικογένειας, καθώς ανησυχούν ότι ενδέχεται να αποτελέσουν στόχο ρατσιστικής βίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο εν λόγω αξιωματούχος αρνήθηκε οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά και θέλησε να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια για το περιστατικό. Σημειώνεται πως το κορίτσι, αργότερα έλαβε το μετάλλιό της.

Το μήνυμα της Γυμναστικής Ακαδημίας

Η ίδια δήλωσε πως δεν έχει λάβει κανένα απολογητικό μήνυμα από την Γυμναστική Ακαδημία της Ιρλανδίας, ωστόσο εκπρόσωποι το διαψεύδουν. Η GI εξέδωσε μία ανακοίνωση λέγοντας ότι είχε «εκφράσει ανησυχία» για την οικογένεια. «Μόνο αυτό αναφέρθηκε ευρέως ως θεσμική 'συγγνώμη' από την GI», δήλωσε η μητέρα της αθλήτριας.

«Θα προτιμούσα να πουν ότι τα έγχρωμα παιδιά θα νιώθουν ασφάλεια στην ενόργανη»

Ύστερα από τον σάλο που δημιουργήθηκε, παρόλο που το περιστατικό συνέβη τον Μάρτιο του 2022, η Γυμναστική Ακαδημία, δήλωσε πως «πρόσφατα συνειδητοποιήσαμε πως η οικογένεια ήθελε δημόσια συγγνώμη», ενώ σημείωσε πως θα δημοσιοποηθεί άμεσα.

«Μετά από αυτό το φρικτό περιστατικό, ποιος δεν θα πίστευε ότι θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη; Μόλις μου έστειλαν ένα γράμμα απόψε. Χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο και αφού εκατομμύρια άνθρωποι εξοργίστηκαν με το περισταικό. «Θα προτιμούσα να πουν ότι το επόμενο έγχρωμο παιδί που θα βρεθεί στην ενόργανη θα είναι ασφαλές».

Πηγή: theguardian.com