ΗΠΑ-Κυβερνοεπίθεση: Ο Τραμπ υποβαθμίζει την υπόθεση και τον ρόλο της Ρωσίας σε αυτήν

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter την μεγάλη κυβερνοεπίθεση που είχε ως στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό του των Εξωτερικών, προήλθε πιθανότατα από τους Ρώσους.

«Η κυβερνοεπίθεση είναι πολύ πιο σημαντική στα μέσα των +Fake News+ παρά στην πραγματικότητα. Ολα είναι υπό έλεγχο. Ρωσία, Ρωσία, Ρωσία, είναι το σύνθημα που έρχεται κατά προτεραιότητα όταν συμβαίνει κάτι. Μπορεί να ήταν η Κίνα (μπορεί!)», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Η δήλωση του Τραμπ ότι η Κίνα είναι πιθανόν να βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση που έχει πλήξει ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως τα υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών, έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και πολλών μελών του Κονγκρέσου που έχουν ενημερωθεί για την υπόθεση.

«Μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι οι Ρώσοι ενεπλάκησαν στην δραστηριότητα αυτή», δήλωσε χθες σε συνέντευξή του ο Μάικ Πομπέο.

«Η κυβερνοεπίθεση είναι σαν ρωσικά βομβαρδιστικά να πέταξαν επανειλημμένα πάνω από ολόκληρη την χώρα μας χωρίς να εντοπισθούν», σχολίασε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ

Το γραφείο του Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών Τζον Ράτκλιφ δεν έχει σχολιάσει ποιος βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση που εκμεταλλεύθηκε λογισμικό που αναπτύσσεται από την εταιρεία διαχείρισης δικτύων SolarWinds, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο στον δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό τομέα.

Η κυβερνοεπίθεση εντοπίσθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ, εξελισσόταν επί μέρες και έπληξε υπουργεία και ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Για την αντιμετώπιση της επιχείρησης συγκροτήθηκε ομάδα από το FBI , την διεύθυνση των υπηρεσιών Πληροφοριών και την υπηρεσία που είναι αρμόδια για την κυβερνοσφάλεια και την ασφάλεια των υποδομών (Cisa) , η οποία ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Microsoft, οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν παραπέμπουν σε κρατική οντότητα.

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στην ρωσική ομάδα "APT29", γνωστή και ως "Cozy Bear". Σύμφωνα με την Washington Post, η ομάδα αυτή ανήκει στις ρωσικές υπηρεσίες Πηροφοριών και έχει πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις και κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ