Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας δέχτηκε κυβερνοεπίθεση, την χειρότερη παραβίαση που έχει δεχτεί έως τώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε.

Το υπουργείο Ενέργειας είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις η ασφάλεια του οπλοστασίου δεν έχει παραβιαστεί.

Ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft δήλωσε επίσης την Πέμπτη ότι βρήκε κακόβουλο λογισμικό στα συστήματά του.

Πολλοί υποπτεύονται ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη. Ωστόσο, η Ρωσία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, όπως αναφέρει το BBC.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου συγκαταλέγονται μεταξύ των άλλων οργανισμών που έγινα στόχος των χάκερ το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες η παραβίαση στο υπουργείο Ενέργειας ήταν πολύ πιο σοβαρή.

Πώς αντέδρασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ;

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις κυβερνοεπιθέσεις.

Εν τω μεταξύ, ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να κάνει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο «κορυφαία προτεραιότητα» της διοίκησής του.

Το κορυφαίο κυβερνητικό γραφείο της Αμερικής για τρην κυβερνοασφάλεια, το Cybersecurity and Infrastructure Agency (CISA), εξέδωσε προειδοποίηση την Πέμπτη ότι η αποτροπή της εισβολής θα ήταν «πολύ περίπλοκη και δύσκολη».

Ανέφερε, ακόμη, ότι η ζημία αποτελούσε «σοβαρή απειλή».

Οι κυβερνοεπιθέσεις ξεκίνησαν περίπου τον Μάρτιο του 2020 και οι υπεύθυνοι είχαν «επιδείξει υπομονή, επιχειρησιακή ασφάλεια και περίπλοκο εμπορικό σχέδιο», δήλωσε η Cisa. 

Το πρακτορείο δεν εντόπισε ποιες πληροφορίες είχαν κλαπεί ή εκτεθεί. Αναφερόμενη στην επίθεση στο υπουργείο  Ενέργειας, η εκπρόσωπος Σεϊλίν Χάινς επιβεβαίωσε ότι αντιμετωπίζουν κυβερνοεπίθεση, αλλά είπε ότι «το κακόβουλο λογισμικό έχει απομονωθεί μόνο σε επιχειρησιακά δίκτυα». 

Είπε, επίσης, ότι οι λειτουργίες ασφαλείας στην Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA), η οποία επιβλέπει τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, δεν έχουν επηρεαστεί.
 

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις