Ηνωμένο Βασίλειο: 10 οι νοσηλευόμενοι φορείς της Όμικρον- Σε συναγερμό το NHS

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Στους δέκα παραμένουν οι φορείς της Όμικρον που νοσηλεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως διευκρίνισαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Είχαν προηγηθεί οι πρωινές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Ντόμινικ Ράαμπ στο Sky News και μετά στο BBC με τις οποίες είχε προσδιορίσει τον αριθμό των νοσηλευόμενων της Όμικρον στους 250 και εννέα, αντίστοιχα.

Η κυβερνητική διευκρίνιση ανέφερε πως ο κ. Ράαμπ έκανε λάθος εκ παραδρομής και στις δύο περιπτώσεις.

Ο κ. Ράαμπ δήλωσε επίσης ότι παρά την ανησυχία για την αυξητική διασπορά της νέας παραλλαγής, η κυβέρνηση «δεν έχει σχεδιάσει κανένα» πρόσθετο περιοριστικό μέτρο για την περίοδο των εορτών.

Κάλεσε, ωστόσο, όλους τους ενηλίκους πολίτες να κλείσουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου, στο πλαίσιο του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση για χορήγηση της τρίτης δόσης σε όλους τους πολίτες από 18 και πάνω έως το τέλος του έτους.

Ο στόχος αυτός μεταφράζεται σε περίπου 1 εκατομμύριο δόσεις την ημέρα, την ώρα που κατά τη διάρκεια του εμβολιαστικού προγράμματος ο μέγιστος αριθμός δόσεων που χορηγήθηκαν σε μία ημέρα είναι περίπου 840.000.

Αξιωματούχοι του συστήματος δημόσιας υγείας NHS διατυπώνουν μέσω βρετανικών εφημερίδων την ανησυχία τους ότι ο στόχος αυτός δεν είναι ρεαλιστικός ως έχει η κατάσταση και ότι το καλύτερο που μπορεί να επιτευχθεί είναι να προσφερθεί σε όλους τους ενήλικες πριν από το τέλος του έτους η ευκαιρία να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του NHS δηλώνει στους Times ότι «οι υπουργοί έχουν καθήκον να θέτουν ρεαλιστικούς στόχους έτσι ώστε να μην καταδικάζουν τις δημόσιες υπηρεσίες σε αποτυχία».

Τη Δευτέρα η διαδικτυακή πλατφόρμα για να κλείσει κανείς ραντεβού για την ενισχυτική δόση συνεχώς κράσαρε λόγω των δεκάδων χιλιάδων ταυτόχρονων επισκέψεων, με 390.000 να προλαβαίνουν ένα από τα διαθέσιμα ραντεβού. Επίσης, έξω από τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σχηματίστηκαν ουρές πολιτών που ήθελαν να κάνουν την τρίτη δόση με ή χωρίς ραντεβού. Σε μία περίπτωση η αναμονή έφτανε τις πέντε ώρες.

Όλα αυτά ενώ το NHS έχει τεθεί από τη Δευτέρα στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού της τέταρτης βαθμίδας, που σημαίνει ότι πλέον ο συντονισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας γίνεται σε εθνικό επίπεδο και όχι από κάθε τοπική ή περιφερειακή διοίκηση.

Το νέο επίπεδο συναγερμού προβλέπει ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν επί τουλάχιστον 12 ώρες και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, με ορισμένα ενδεχομένως να δέχονται κόσμο σε 24ωρη βάση.

Με επιστολή της η κεντρική διοίκηση του NHS έχει δώσει επίσης εντολή στα νοσοκομεία να αδειάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες ενόψει της «δραματικής» αύξησης νοσηλευόμενων φορέων της Όμικρον για την οποία προειδοποίησε τη Δευτέρα τους βουλευτές ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ. Στο πλαίσιο αυτό ασθενείς που αναρρώνουν θα μπορούν να μεταφέρονται σε ξενοδοχεία αν χρειαστεί.

Επιπλέον, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δύναται να απασχοληθεί προς υποστήριξη του εμβολιαστικού προγράμματος, ακόμα και αν αυτό σημαίνει αναβολή άλλων προγραμματισμένων θεραπειών.

Μαζί με τα πρόσθετα εμβολιαστικά κέντρα που στήνονται σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και φαρμακεία, θα αρχίσουν να λειτουργούν χώροι χορήγησης της αναμνηστικής δόσης σε λεωφορεία ως κινητές μονάδες, σε ναούς, σε ποδοσφαιρικά γήπεδα και σε κοινοτικά κέντρα αναψυχής.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής την τρίτη δόση έχουν κάνει 23.561.729 πολίτες και υπολογίζεται ότι δικαιούνται να την κάνουν ακόμα περίπου 18 εκατομμύρια ενήλικοι.

Από σήμερα, εξάλλου, παύει να ισχύει η υποχρέωση απομόνωσης για επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Όμικρον. Πλέον, όσοι πλήρως εμβολιασμένοι έρχονται σε επαφή με κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά για μία εβδομάδα σε rapid τεστ αντιγόνου.

Πάντως τη Δευτέρα και έως την Τρίτη το πρωί η κυβερνητική ιστοσελίδα από την οποία οι πολίτες μπορούν να παραγγέλνουν δωρεάν rapid τεστ έδειχνε πως δεν υπήρχαν άλλα διαθέσιμα και παρέπεμπε σε φαρμακεία και άλλους χώρους διανομής τους.

Αργότερα εντός της Τρίτης οι βουλευτές θα ψηφίσουν επί των μέτρων του «σχεδίου Β» που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει η κυβέρνηση. Τα μέτρα αφορούν την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, τα καθημερινά τεστ για τις επαφές κρουσμάτων της Όμικρον, την πιο αμφιλεγόμενη υιοθέτηση των λεγόμενων πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο σε στεγασμένους χώρους με πάνω από 500 άτομα και υπαίθριες εκδηλώσεις με πάνω από 4.000 παρευρισκόμενους (αν και θα προβλέπεται και η επίδειξη αρνητικού rapid τεστ) και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού πρώτης γραμμής στις δομές υγείας.

Το μέτρο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, που τίθεται σε ισχύ από την Τετάρτη και του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο NHS προκαλούν έντονες αντιδράσεις από βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, που κάνουν λόγο για περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών - ιδίως μετά από την αποκάλυψη που έκανε ο Υπουργός Υγείας πως κάποια στιγμή από το νέο έτος, όταν θα έχει δοθεί η ευκαιρία στους περισσότερους πολίτες να κάνουν την αναμνηστική δόση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα εκδίδεται μόνο όταν έχει γίνει και η τρίτη δόση.

Σύμφωνα με αναλύσεις των βρετανικών μέσων, έως και 79 Συντηρητικοί βουλευτές έχουν εκφράσει πρόθεση καταψήφισης την μέτρων ή αποχής, αριθμός που θα απειλούσε την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μπόρις Τζόνσον αν οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης δεν είχαν καταστήσει σαφές ότι θα υπερψηφίσουν τα μέτρα ως «αναλογικά και απαραίτητα».
 

Πηγή: skai.gr