Κλείσιμο

Ινδία: Το κοινοβούλιο αποκατέστησε τον Ραχούλ Γκάντι στη βουλευτική έδρα του

Εξαιτίας της καταδίκης του, ο 53χρονος Γκάντι έχασε τη βουλευτική έδρα του και φυλακίσθηκε για δύο χρόνια, αλλά αποφυλακίσθηκε με αναστολή

Το κοινοβούλιο της Ινδίας αποκατέστησε σήμερα ως βουλευτή τον αντιπολιτευόμενο ηγέτη του κόμματος του Κογκρέσου Ραχούλ Γκάντι μετά την αναστολή της καταδίκης του για δυσφήμηση από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο Γκάντι, ο πατέρας, η γιαγιά και ο προπάππος του οποίου είχαν διατελέσει πρωθυπουργοί, είχε καταδικασθεί το Μάρτιο αφού μηνύθηκε από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) για σχόλια που είχε κάνει το 2019 και τα οποία θεωρήθηκαν προσβλητικά για τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και άλλους με το ίδιο όνομα, περιλαμβανομένου του βουλευτή.

Εξαιτίας της καταδίκης του, ο 53χρονος Γκάντι έχασε τη βουλευτική έδρα του και φυλακίσθηκε για δύο χρόνια, αλλά αποφυλακίσθηκε με αναστολή.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε την καταδίκη, επιτρέποντας στον Γκάντι να επιστρέψει στο κοινοβούλιο και να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά.

Ο Γκάντι επιδιώκει να ανατρέψει την καταδίκη του, όμως η προσφυγή του δεν έχει ακόμη εξετασθεί από κατώτερο δικαστήριο.

Τους τελευταίους μήνες, ο Γκάντι έχει βοηθήσει το κόμμα του Κογκρέσου να αρχίσει συνομιλίες με άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα προωθώντας την ιδέα μιας μεγάλης συμμαχίας εναντίον του BJP στις βουλευτικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ