Τα αντίποινα της Μόσχας και οι φλόγες του Κιέβου

Η Μόσχα είχε προαναγγείλει ότι θα εκδικηθεί για τα αλλεπάλληλα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικά πλοία

Της Αθηνάς Παπακώστα

Η Μόσχα εξαπέλυσε ένα μαζικό μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων και επιθέσεων με drones κατά της Ουκρανίας χθες, Κυριακή, εκπληρώνοντας την υπόσχεσή της ότι θα εκδικηθεί για τα αλλεπάλληλα ουκρανικά, όπως καταγγέλλει, χτυπήματα σε ρωσικά πλοία. Την ίδια ώρα και το Κίεβο συνεχίζει το σφυροκόπημα με τις εικόνες φρίκης να διαδέχονται η μία την άλλη.

Στο Κουπιάνσκ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου στα ανατολικά της Ουκρανίας,  ένα ιατρικό κέντρο τυλίγεται στις φλόγες ενώ στα συντρίμμια του υπάρχουν δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες. «Αυτό το έγκλημα πολέμου από μόνο του λέει τα πάντα για τη ρωσική επιθετικότητα. Είναι κτήνη που καταστρέφουν ο,τιδήποτε που επιτρέπει τη ζωή.

Η ήττα των τρομοκρατών είναι ζήτημα τιμής για όποιον σέβεται την ανθρώπινη ζωή», υπογραμμίζει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ, ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα υπενθυμίζουν την επίθεση κατά μαιευτηρίου στη Μαριούπολη στην αρχή της ρωσικής εισβολής στη χώρα. Το Κουπιάνσκ ήταν από τις πρώτες πόλεις που έπεσαν στα χέρια των Ρώσων αλλά απελευθερώθηκε από το Κίεβο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρει ότι πυραυλικά πλήγματα σημειώθηκαν και στην περιοχή Χμελνίτσκι, το βράδυ του Σαββάτου με τις εγκαταστάσεις της αεροναυπηγικής βιομηχανίας Μότορσιχ να γίνονται στόχος.

Από την πλευρά της, την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοινώνει ότι κατέρριψε νωρίς το πρωί μη επανδρωμένα ουκρανικά αεροσκάφη τα οποία κατευθύνονταν σε διαφορετικά σημεία της ρωσικής πρωτεύουσας. Για τρίτη φορά το διεθνές αεροδρόμιο Βνούκοβο αναστέλλει τις πτήσεις του για τουλάχιστον 90 λεπτά. Μόλις την περασμένη εβδομάδα κτιριακές εγκαταστάσεις έγιναν στόχος δύο συνεχόμενες ημέρες από ουκρανικά drones, κατά τις ρωσικές Αρχές. Το Κίεβο σταθερά δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων ενώ, επίσης, αποφεύγει και να τις σχολιάσει.

Άλλωστε, η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία ότι το Σάββατο έπληξε ρωσικό τάνκερ με 11μελές πλήρωμα στη Μαύρη Θάλασσα – πρόκειται δεύτερη ανάλογη επίθεση σε λίγες ημέρες. «Το καθεστώς του Κιέβου καταφεύγει σε τρομοκρατικές μεθόδους στη Μαύρη Θάλασσα... Τέτοιες βάρβαρες ενέργειες δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες και οι δράστες θα τιμωρηθούν» σχολιάζει η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Σε μία διαφορετική εξέλιξη, το απόγευμα της Κυριακής, η οδική γέφυρα Τσονχαρ η οποία συνδέει την ηπειρωτική Ουκρανία με την προσαρτημένη από τους Ρώσους το 2014 χερσόνησο της Κριμαίας γίνεται στόχος με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της Χερσώνας να κάνει λόγο για  12 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την ουκρανική πλευρά με τους 9 να καταρρίπτονται από τη ρωσική.

Δεν είναι η πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι, που η ίδια γέφυρα μπαίνει στο στόχαστρο των Ουκρανών καθώς αυτή βρίσκεται πάνω στον δρόμο που χρησιμοποιούσε ο ρωσικός στρατός για τις μετακινήσεις του και τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού αλλά και πυρομαχικών από την Κριμαία προς άλλα μέρη της Ουκρανίας τα οποία ελέγχει η Μόσχα.

Την ίδια ώρα, άλλη μία αλλά μικρότερη γέφυρα, στο στενό Τόνκι, που συνδέει την πόλη Χενίτσεσκ με το Αραμπάτ Σπιτ, στη βορειοανατολική ακτή της Κριμαίας, βομβαρδίστηκε και ένας άμαχος οδηγός τραυματίστηκε. Από το πλήγμα, ένας αγωγός φυσικού αερίου που περνούσε από τη γέφυρα και εφοδίαζε το Χενίτσεσκ υπέστη ζημιές, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο περίπου 20.000 άνθρωποι.

Ζημιές υπέστη και ένα σχολείο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Χενίτσεσκ είναι το προσωρινό διοικητικό κέντρο του τμήματος της Χερσώνας που ελέγχουν οι Ρώσοι. Και για τα δύο χτυπήματα δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση του Κιέβου.

Πηγή: skai.gr