Ο Ερντογάν «διάλεξε» αντίπαλο για τις εκλογές και τώρα καλείται να τρέξει μαραθώνιο

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις θα είναι ένας δύσκολος μαραθώνιος η εκλογική μάχη του Ερντογάν με τον Ιμάμογλου- Αναλυτές δεν αποκλείουν ο Τούρκος πρόεδρος να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις προκειμένου να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση που φαίνεται να ξυπνάει

Του Αντώνη Αντζολέτου

Όποιος νικήσει τον Ταγίπ Ερντογάν θα χαρακτηριστεί «παντοκράτορας» στην Τουρκία. H καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου  σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών, για «εξύβριση» δημοσίων αξιωματούχων ήταν ένα «δώρο» του Τούρκου προέδρου στην αντιπολίτευση. Ουσιαστικά ο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να το γνωρίζει, «διάλεξε» αντίπαλο για τις επερχόμενες εκλογές. Η από κοινού εμφάνιση στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης του Ιμάμογλου με την πρόεδρο του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενερ, που συνοδεύτηκε από μια θερμή αγκαλιά, ήταν το πρώτο σημάδι πως η αντιπολίτευση μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις της.  Η συνάντηση και των έξι ηγετών που ακολουθήσε χθες ήταν ένα ηχηρό μήνυμα πως η πολιτική αναταραχή από την καταδίκη του Ιμάμογλου θα είναι μεγάλη.

Οι εξελίξεις στην πολιτική όταν τα πράγματα τρέχουν γρήγορα έχουν πάντα εξαιρετικά δυναμικό χαρακτήρα. Όλοι συζητούσαν στη γειτονική χώρα πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, αλλά και ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, έχουν προβάδισμα στο να ηγηθούν του αντιπολιτευτικού σχήματος. Ο Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να λειτούργησε πάνω στο πανικό του. Συμπολιτευόμενα τηλεοπτικά μέσα απορούσαν την Πέμπτη με την κίνησή του, που ίσως αποδειχθεί καταστροφική για τον ίδιο. Οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν πως με αντίπαλο τον Ιμάμογλου έχει λιγότερες πιθανότητες να νικήσει στον δεύτερο γύρο φαίνεται πως τον οδήγησαν σε βεβιασμένες κινήσεις. Προφανώς το ότι έχασε τον δήμο της Κωνσταντινούπολης ήταν ένα «χαστούκι» που ποτέ δεν κατάφερε να χωνέψει. Το λάθος ήταν διπλό: η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε ήταν άδικη δείχνοντας για άλλη μια φορά τον έλεγχο που έχει στην δικαιοσύνη και συγχρόνως ήταν πολιτικά άστοχη «ηρωοποιώντας» τον αντίπαλό του. Αναλυτές επισημαίνουν πως πλέον ακόμα και αν το Εφετείο αλλάξει την απόφαση η ζημιά έχει γίνει. 

Τον Ερντογάν και τον Ιμάμογλου τους χωρίζει άβυσσος. Έχουν, όμως και πολλά στοιχεία που ενδεχομένως προοικονομούν την πολιτική αλλαγή που έρχεται στην Τουρκία. Και οι δυο υπήρξαν δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί το 1998 πριν ξεκινήσει την μεγάλη του πορεία στην πρωθυπουργία και στην προεδρία της χώρας. Το άλλο κοινό σημείο τους έιναι πως έλκουν την καταγωγή τους από τη Μαύρη Θάλασσα.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις θα είναι ένας δύσκολος μαραθώνιος η εκλογική μάχη του Ερντογάν με τον Ιμάμογλου. Αναλυτές δεν αποκλείουν ο Τούρκος πρόεδρος να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις προκειμένου να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση που φαίνεται να ξυπνάει. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αν ο Ερντογάν βλέπει πως χάνει δημοσκοπικό έδαφος δεν αποκλείεται να εντείνει την πίεση σε σχέση με τα νησιά του Αιγαίου. Σε μια προσπάθεια να ξυπνήσει τα εθνικιστικά αισθήματα του λαού του από τα βάθη της χώρας μέχρι την Κωνσταντινούπολη.
Στην περίπτωση που η απόφαση για τον Εκρέμ Ιμάμογλου οριστικοποιηθεί, τότε θα είναι αντιμέτωπος με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Δεν θα μπορεί να είναι δήμαρχος, ούτε και να διεκδικήσει την εκλογή του. Οι δικηγόροι θα ασκήσουν έφεση, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την ποινή.  Ο στόχος είναι να κερδίσει πολύτιμο χρόνο, καθώς η διαδικασία εξέτασης της υπόθεσης από το Εφετείο μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Πηγή: skai.gr