Κλείσιμο

Μενέντεζ κατά Ερντογάν: Κατήφορος προς την απολυταρχία η καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου

"Ο Ερντογάν δεν μπορεί να απαγορεύσει στους πολιτικούς του αντιπάλους από το αξίωμα και ταυτόχρονα να υποκρίνεται ότι συμμερίζεται τις αξίες μας" τονίζει ο γερουσιαστής Μενέντεζ

Την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να καταδικάσει τον δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε ποινή 2 ετών και επτά μηνών, επέκρινε με σφοδρότητα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ.

«Η καταδίκη του τουρκικού καθεστώτος στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καταδεικνύει τον συνεχιζόμενο κατήφορο της Τουρκίας προς την απολυταρχία. Οι ελεύθερες εκλογές είναι η ψυχή της δημοκρατίας. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να απαγορεύσει στους πολιτικούς του αντιπάλους από το αξίωμα και ταυτόχρονα να υποκρίνεται ότι συμμερίζεται τις αξίες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής στο Twitter.

Σημειώνεται ότι η καταδικαστική απόφαση της Άγκυρας, που δεν επιτρέπει στον Ιμάμογλου να κατέλθει στις προεδρικές εκλογές, έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.  

Ο  Ιμάμογλου ανερχόμενος αστέρας της τουρκικής πολιτικής σκηνής όταν εξελέγη το 2019 - δικαζόταν για «εξύβριση» και ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την δίκη του «πολιτική», καθώς διεξαγόταν λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Ιουνίου 2023 στην Τουρκία. Στη διάρκεια προηγούμενης ακροαματικής συνεδρίασης τον Νοέμβριο, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Ιμάμογλου ποινή φυλάκισης από 15 μήνες έως τέσσερα χρόνια για ένα σχόλιό του που θεωρήθηκε «εξύβριση» των μελών του τουρκικού Εκλογικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ήταν μεταξύ των λίγων ηγετών της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις τους φέρουν να κερδίζουν τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρή οικονομική κρίση και πληθωρισμό που επισήμως τρέχει με ρυθμό γύρω στο 85%.

Πηγή: skai.gr