Η Βαγδάτη σε διάλογο με την Άγκυρα

Η Βαγδάτη σε διάλογο με την Άγκυρα
Να διαβεβαιώσει την Άγκυρα για την ειλικρίνεια των προθέσεων της ως προς το ζήτημα του ΡΚΚ επιθυμεί η Βαγδάτη.

Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι στέλνει αντιπροσωπεία στην Τουρκία για να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της να εμποδίσει τους κούρδους αντάρτες να χρησιμοποιούν το ιρακινό έδαφος για επιθέσεις κατά της γείτονος.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται ενώ το τουρκικό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει επιχειρήσεις καταδίωξης των κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.

Την παραπάνω απόφαση έλαβε η επιτροπή κρίσης της ιρακινής κυβέρνησης, η οποία συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι. Η επιτροπή αυτή συστάθηκε για να επιλύει τις εντάσεις με την Τουρκία.

Την Τρίτη, ο αλ Μάλικι έστειλε στην Άγκυρα τον σουνίτη άραβα αντιπρόεδρο Τάρεκ αλ Χασέμι για επείγουσες συνομιλίες με στόχο την αποτροπή ευρείας επιχείρησης των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ.

"Η ιρακινή κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να αποτρέψει τρομοκρατικές ενέργειες του ΡΚΚ εναντίον της γείτονος Τουρκίας", αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του ιρακινού πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα σταλεί στην Άγκυρα "υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ασφάλεια στα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών".

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Βαγδάτη δεσμεύεται από την αντιτρομοκρατική συμφωνία την οποία υπέγραψε στην Άγκυρα τον Σεπτέμβριο, βάσει της οποίας οι δυο χώρες δεσμεύονται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του ΡΚΚ και άλλων οργανώσεων.

"Η ιρακινή κυβέρνηση επιθυμεί να έχει τις καλύτερες σχέσεις με τη γείτονα Τουρκία στη βάση των κοινών συμφερόντων και της μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις η μια της άλλης", τονίζεται στην ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να εξευμενιστεί η Άγκυρα.
Πηγή: skai.gr