Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου (φωτογραφίες)

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ζελένσκι την νύχτα της Τετάρτης, Κίεβο και  Μόσχα αντάλλαξαν αιχμαλώτους σε μία επιχείρηση που «που προετοιμαζόταν για καιρό». 

Σε μια αιφνιδιαστική μαζική ανταλλαγή κρατουμένων – η μεγαλύτερη που έχει γίνει κατά την διάρκεια του πολέμου, από  την εισβολή της Ρωσίας στις 24η Φεβρουαρίου – προχώρησαν η Ουκρανία και η Ρωσία. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ζελένσκι την νύχτα της Τετάρτης, Κίεβο και  Μόσχα αντάλλαξαν αιχμαλώτους σε μία επιχείρηση που «που προετοιμαζόταν για καιρό». Η ανταλλαγή αφορούσε την απελευθέρωση 215 Ουκρανών και ξένων μαχητών που πολεμούσαν στο πλευρό τους, για 55 Ρώσους στρατιώτες. 

Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Ανάμεσα στους απελευθερωμένους Ουκρανούς είναι και αξιωματικοί της μάχης Αζοφστάλ, στο εργοστάσιο χαλυβουργίας που για το Κίεβο σύμβολο της αντίστασης στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας. Οι επικεφαλής της άμυνας στην Αζοφστάλ, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, όπου και θα παραμείνουν «με απόλυτη ασφάλεια και σε άνετες συνθήκες» ως «το τέλος του πολέμου», δυνάμει συμφωνίας με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διευκρίνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Από την άλλη πλευρά, οι Ουκρανοί απελευθέρωσαν 55 Ρώσους στρατιώτες, ανάμεσά τους και ο ουκρανός πρώην βουλευτής, ολιγάρχης και στενός φίλος του Πούτιν, Βίκτορ Μεντβεντσούκ. 

Στους αλλοδαπούς που αφέθηκαν ελεύθεροι περιλαμβάνονται δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο τον Ιούνιο, αφού συνελήφθησαν να πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας. 

Επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι άλλοι τρεις Βρετανοί, δύο Αμερικανοί, ένας Κροάτης και ένας Σουηδός υπήκοος.
 

Το Politico χαρακτήρισε την ανταλλαγή κρατουμένων «τεράστια» και το Reuters «μείζονος σημασίας» και «αιφνιδιαστική» κίνηση, την μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών από την αρχή της σύρραξης, 

Πηγή: skai.gr