Κλείσιμο

Η μάχη ζωής για το χάπι της άμβλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες

Το θέμα θα φτάσει σύντομα στο Ανώτατο Δικαστήριο η σύνθεση του οποίου έχει αναθεωρηθεί προς την συντηρητική πλευρά από τον τέως Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πριν τη λήξη της θητείας του.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω για τη χώρα που ηγείται του δυτικού κόσμου, αλλά επιλέγει να γυρίζει τον χρόνο πίσω. Στο στόχαστρο οι αμβλώσεις.

Ξανά.

Τέξας, 2023. Στην πόλη Αμαρίλο κατοικούν περίπου 200.000 άνθρωποι. Είναι η 14η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη στη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση Πολιτεία των ΗΠΑ. Σε αυτή ο μοναδικός περιφερειακός δικαστής Μάθιου Κασμάρικ, δέκα μήνες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που επιτρέπει σε όλες τις Πολιτείες να απαγορεύουν στο έδαφός τους τις αμβλώσεις, εξέδωσε απόφαση αναστολής της άδειας κυκλοφορίας το χαπιού της μιφεπριστόνης που χρησιμοποιείται εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια για την άμβλωση.

Ο κ. Κασμάρικ, πρώην δικηγόρος χριστιανικής οργάνωσης, πρώην μέλος ομάδας κατά των αμβλώσεων και με μία αδερφή που έγινε μητέρα στα 17 της χρόνια, είναι γνωστός για τις ακραίες υπερσυντηρητικές του απόψεις και πρόκειται για επιλογή του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα, o συνάδελφός του, Tόμας Ράις, διορισμένος από τον Μπάρακ Ομπάμα, στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον έκρινε το αντίθετο: δηλαδή η άδεια κυκλοφορίας του χαπιού της μιφεπριστόνης να μην μπορεί να αποσυρθεί σε 17 πολιτείες που ηγούνται Δημοκρατικοί και προσπαθούν να υπερασπιστούν τη διαθεσιμότητά του. Πρόκειται για τις: Αριζόνα, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Χαβάη, Ιλινόις, Μέιν, Μέριλαντ, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Νέο Μεξικό, Νεβάδα, Όρεγκον, Πενσιλβάνια, Ρόουντ Άιλαντ, Βερμόντ και Ουάσινγκτον.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από εφετείο να παγώσει την απόφαση του δικαστή από το Τέξας. Η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) έχει ασκήσει έφεση ενώ, από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε αποφασισμένος να αγωνιστεί κατά της απόφασης την οποία χαρακτήρισε «πρωτοφανή προσπάθεια να στερηθούν οι γυναίκες θεμελιώδεις ελευθερίες».

Το θέμα θα φτάσει σύντομα στο Ανώτατο Δικαστήριο η σύνθεση του οποίου έχει αναθεωρηθεί προς την συντηρητική πλευρά από τον τέως Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πριν τη λήξη της θητείας του.

Περισσότερες από τις μισές αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται στο φαρμακευτικό σχήμα δύο χαπιών: σε αυτό της μιφεπριστόνης που σταματά, αποτελεσματικά, μία εγκυμοσύνη «μπλοκάροντας» την ορμόνη προγεστερόνη και στο χάπι της μισοπροστόλης που επιδρά στη μήτρα προκαλώντας συσπάσεις και αιμορραγία με σκοπό να «αδειάσει». Το χάπι της μιφεπριστόνης από το 2000 έχει χρησιμοποιηθεί από περισσότερα από πέντε εκατομμύρια γυναίκες με σκοπό τον τερματισμό με ασφάλεια της εγκυμοσύνης τους ενώ, σήμερα οι περισσότερες γυναίκες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση βασίζονται σε αυτό.

Η αγωγή του Τέξας κατατέθηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2022 από την συντηρητική χριστιανική νομική ομάδα, Alliance Defending Freedom, η οποία μήνυσε την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) εκπροσωπώντας πολέμιους των αμβλώσεων. Η ίδια ομάδα είχε εμπλακεί και στην υπόθεση του Μισισιπή που οδήγησε στην ανατροπή της ιστορικής απόφασης Ρόου εναντίον Γουέιντ του 1973 καταργώντας το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Στην αγωγή υποστηρίζεται ότι η αρχική έγκριση της μιφεπριστόνης από τον FDA ήταν εσφαλμένη επειδή δεν εξέτασε επαρκώς τους κινδύνους. Ωστόσο, το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας κρίνει ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με το χάπι είναι αμελητέοι. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα  με γιατρούς, οι επιπλοκές από τη χρήση της μιφεπριστόνης τα τελευταία 23 χρόνια εμφανίζονται σε χαμηλότερο ρυθμό από τις επιπλοκές οι οποίες παρατηρούνται μετά από την αφαίρεση φρονιμιτών ή μετά την κολονοσκόπηση.  

Αυτή τη στιγμή, περισσότερα από 300 στελέχη φαρμακοβιομηχανιών και εταιριών βιοτεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου και του CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, έχουν υπογράψει ανοικτή επιστολή μέσω της οποίας ζητούν την ακύρωση της απόφασης του δικαστή στο Τέξας. Ήδη όμως το Ουαϊόμινγκ πέρασε νομοσχέδιο για την απαγόρευση χρήσης ή συνταγογράφησης, διανομής και πώλησης χαπιών μιφεπριστόνης ενώ, στη Μασαχουσέτη και την Ουάσιγκτον οι κυβερνήτες εξασφαλίζουν προμήθειες έκτακτης ανάγκης του φαρμάκου.

Ταυτόχρονα, γιατροί και κλινικές που, σήμερα, συνταγογραφούν τον συνδυασμό των δύο χαπιών είπαν ότι εάν η μιφεπριστόνη απαγορευθεί, θα χρησιμοποιούν την μισοπροστόλη παρά το χαμηλότερο ποσοστό αποτελεσματικότητάς της για τον τερματισμό μίας εγκυμοσύνης ακολουθώντας κατ' αυτόν τον τρόπο το παράδειγμα άλλων χωρών που η μιφεπριστόνη είναι παράνομη. Σε αυτή τη λογική ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε ότι θα εξασφαλίσει έως και δύο εκατομμύρια χάπια μισοπροστόλης.

Είναι και αυτή μία επικίνδυνη στιγμή για τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Είναι. Όπως αναφέρει σε άρθρο γνώμης η βρετανική The Guardian το οποίο υπογράφει η Μόιρα Ντόνεγκαν, «οι γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα βρεθούν να υποβαθμίζονται και να ταπεινώνονται από τον Νόμο, θα αντιμετωπίζονται από το κράτος ως κάτι λιγότερο άξιο από πολίτες και λιγότερο ικανές από τους ενήλικες».

Όταν η υπόθεση φτάσει στο συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο ακύρωσε τον εμβληματικό νόμο Ρόου εναντίον Γουέιντ του 1973 που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση οι ελπίδες θα σβήσουν και οι γυναίκες στη χώρα θα είναι πια λιγότερο ελεύθερες από τους άνδρες της, στο σώμα αλλά και τη ζωή.

Πηγή: skai.gr