Η Γαλλία επιθυμεί διακαώς την προεδρία της Κομισιόν στις επόμενες εκλογές - Ποιος είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος

Σύμφωνα με το Politico, το κόμμα του Μακρόν αναζητά τον υποψήφιο για να αναλάβει τη σκυτάλη από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρος της Επιτροπής όταν λήξει η θητεία της, ρόλο που η Γαλλία επιθυμεί διακαώς 

Με το βλέμμα στις εκλογές του επόμενου χρόνου για την εκλογή των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν αναζητά τον καλύτερο υποψήφιο, καθώς όλες οι κορυφαίες θέσεις στα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών θα ανανεωθούν μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με το Politico, το κόμμα του Μακρόν αναζητά τον υποψήφιο για να αναλάβει τη σκυτάλη από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρος της Επιτροπής όταν λήξει η θητεία της, ρόλο που η Γαλλία επιθυμεί διακαώς καθώς η προεδρία της Κομισιόν έχει εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους ρόλους στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις εντός της ομάδας του Μακρόν, ο Τιερί Μπρετόν, πρώην στέλεχος των τηλεπικοινωνιών και νυν επίτροπος της Γαλλίας στην ΕΕ, φέρεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Μπρετόν είναι ένας ισχυρός και φιλόδοξος επίτροπος, που τον τελευταίο καιρό οι αρμοδιότητές του έχουν διευρυνθεί και περιλαμβάνουν την ψηφιακή πολιτική της Ένωσης. Στις Βρυξέλλες έχει τη φήμη του ανθρώπου που ενσωματώνει απολύτως την κρατικιστική οικονομική πολιτική της Γαλλίας και που είναι πρόθυμος να αναλάβει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τιερί Μπρετόν είναι επίτροπος της Εσωτερικής Αγοράς και πρόκειται για τον άνθρωπο που τον Ιούνιο ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να θυμίσει στον Ελον Μασκ ότι η πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) επείγει να συμμορφωθεί με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς αναφορικά με το περιεχόμενό της, ενώ δεν έχει διστάσει να «τρίξει τα δόντια» σε πολλούς ακόμη τεχνολογικούς κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ.

Η προεδρία της Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα του μπλοκ των 27 χωρών, έχει γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς ρόλους στην παγκόσμια πολιτική. Η Φον ντερ Λάιεν είναι η πιο προβεβλημένη  αξιωματούχος της ΕΕ, συναντά τακτικά παγκόσμιους ηγέτες όπως τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, και υπήρξε η φωνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η θέση της πρόκειται να μείνει κενή το επόμενο καλοκαίρι, όταν όλες οι κορυφαίες θέσεις στα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών θα κριθούν εκ νέου μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ούρσουλ Φον ντερ Λάιεν δεν έχει ακόμη δηλώσει εάν επιθυμεί να παραμείνει στη θέση της για δεύτερη θητεία ενώ έχει συνδεθεί ως πιθανή υποψήφια για άλλες θέσεις υψηλού προφίλ, όπως εκείνη της επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Πηγή: skai.gr