Έρευνα στη Γερμανία: Κατακόρυφη αύξηση της «ακροδεξιάς κοσμοθεωρίας»

Τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά και μεταξύ ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως «αριστερά» σύμφωνα με το Ίδρυμα «Φρίντριχ Έμπερτ»

Κατακόρυφη αύξηση ακροδεξιάς νοοτροπίας στη γερμανική κοινωνία διαπιστώνει έρευνα για το «Μακρινό Κέντρο» που διεξήγαγε το Ίδρυμα «Φρίντριχ Έμπερτ». Τα ποσοστά «ακροδεξιάς κοσμοθεωρίας» είναι ιδιαίτερα υψηλά και μεταξύ ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως «αριστερά».

Σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος «Φρίντριχ Έμπερτ», το οποίο συνδέεται με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το 8% των πολιτών ασπάζονται «ακροδεξιές κοσμοθεωρίες». Το αντίστοιχο ποσοστό, στις έρευνες του 2019 και του 2021, ήταν μόνο 2-3%, επισήμανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος και πρώην αρχηγός του SPD, Μάρτιν Σουλτς.

Μεταξύ εκείνων που αυτοχαρακτηρίζονται «αριστεροί», το ποσοστό ανέρχεται σε 12% και σε 7% μεταξύ των «κεντρώων».

Η τρέχουσα έρευνα δείχνει επίσης αύξηση σε όλους τους επιμέρους δείκτες ακραίας συμπεριφοράς: υποβάθμιση των εγκλημάτων των Ναζί, ξενοφοβία, αντισημιτισμό, ακόμη και δαρβινιστικές απόψεις περί διακρίσεων μεταξύ «πολύτιμης» και «ανάξιας» ζωής.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 6% τάσσεται ευθέως υπέρ μιας δικτατορίας, με ένα μόνο κόμμα και έναν ισχυρό ηγέτη, το 38% υποστηρίζει θεωρίες συνωμοσίας, το 16% εκφράζει αρνητική άποψη για τους ξένους, ενώ το 34% εκτιμά ότι οι πρόσφυγες έρχονται στη Γερμανία μόνο προκειμένου να επωφεληθούν από το προνοιακό της σύστημα.

Σχετικά με τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό, το 15,5% δήλωσε ότι τοποθετείται «δεξιά» ή «δεξιότερα» του κέντρου. Στις δύο προηγούμενες έρευνες, το ποσοστό αυτό έφθανε το 10%.

«Οι αντιδημοκρατικές απόψεις είναι σε άνοδο. Τμήματα της μέσης κοινωνίας απομακρύνονται από τη δημοκρατία ή έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε λειτουργικούς θεσμούς. Ο λαϊκισμός ενισχύεται», προειδοποίησε ο κ. Σουλτς, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ταυτόχρονα, η εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς έχει περιοριστεί κάτω από το 60%. «Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι μόνο τρομακτικά, αλλά απαιτούν και συνεπή δράση - από τους πολιτικούς, αλλά και από την ίδια την κοινωνία. Δικαίως ο κόσμος ζητά ένα ισχυρό, αποτελεσματικό και λειτουργικό κράτος. Αλλά και το δημοκρατικό κέντρο καλείται να αποστασιοποιηθεί ξεκάθαρα από απάνθρωπες συμπεριφορές», πρόσθεσε ο Μάρτιν Σουλτς.

Πηγή: skai.gr