Η Boeing δεν αμφισβητεί το πόρισμα για την τραγωδία της Ethiopian

AP Photo/Mulugeta Ayene
Δεν αμφισβητεί η εταιρεία Boeing το προκαταρκτικό πόρισμα για την συντριβή της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines, στις 10 Μαρτίου, όπου οι πραγματογνώμονες «φωτογραφίζουν» τεχνικό πρόβλημα ως αιτία της τραγωδίας.

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε πως τα δεδομένα του καταγραφέα πτήσης που περιέχει το πόρισμα καταδεικνύουν ότι το μοιραίο 737 Max είχε λάθος δεδομένα όσον αφορά την γωνία πτήσης, με συνέπεια να ενεργοποιηθεί το αυτόματο σύστημα διόρθωσης MCAS.

Το ίδιο σύστημα είχε ενεργοποιηθεί και πριν την συντριβή αεροπλάνου 737 Max της εταιρείας Lion Air, ανοιχτά της Ινδονησίας, το περασμένο φθινόπωρο, όπως παραδέχεται η Boeing. Τα δύο δυστυχήματα προκάλεσαν τον θάνατο 346 ανθρώπων.

Στην ανακοίνωσή της η Boeing διαβεβαιώνει ότι η αναβάθμιση λογισμικού που έχει ετοιμάσει θα αποτρέψει την αυτόματη ενεργοποίηση του MCAS, το οποίο φαίνεται πως κατέβαζε επίμονα την μύτη του αεροπλάνου της Ethiopian, παρά τις διορθωτικές προσπάθειες των χειριστών.

«Τα πληρώματα θα έχουν πάντοτε την δυνατότητα να παρακάμψουν το MCAS και να ελέγξουν χειροκίνητα το αεροπλάνο» αναφέρει. Το προκαταρκτικό πόρισμα αναφέρει πως οι χειριστές ακολούθησαν τις οδηγίες για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε.

Η επικαιροποίηση του software θα συνοδεύεται από εντατική εκπαίδευση πιλότων και επιπρόσθετες πληροφορίες για το μοντέλο 737 Max.
Πηγή: skai.gr