Προκαταρκτική έκθεση Ethiopian:To πλήρωμα έκανε τις προβλεπόμενες ενέργειες

Το πλήρωμα της Ethiopian Airlines πραγματοποίησε όλες τις προβλεπόμενες από τον κατασκευαστή διαδικασίες αλλά δεν μπόρεσε να ανακτήσει τον ελέγχο του αεροσκάφος φαίνεται να αναφέρει η προκαταρκτική έκθεση, σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες που δημοσιοποίησαν Ερευνητές Ασφαλείας από την αεροπορική εταιρεία και μεταδίδει το CNN.

Συγκεκριμένα, παρά τις προσπάθειες των πιλότων να επαναφέρουν σε ορθή πορεία την άτρακτο, το αεροπλάνο συνέχιζε να βυθίζεται με την μύτη προς τα κάτω.

Η έκθεση αναμένεται να πιστοποιήσει ότι τόσο το αεροσκάφος είχε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις όσο και το ότι το πλήρωμα είχε πιστοποιηθεί και έφερε την απαραίτητη εκπαίδευση για να πετάξει με αυτό.

Στο περιθώριο των πρώτων αυτών αποτελεσμάτων η Υπουργός Μεταφορών της Αιθιοπίας Dagmawit Moges  προχώρησε σε συστάσεις που αφορούν στην αναγκαιότητα η boeing να επανεξετάσει το σύστημα ελέγχου της boeing ενώ ταυτόχρονα η αρχή πιστοποίησης καλείται να διασφαλίσει ότι το ζήτημα αυτό έχει αντιμετωπιστεί προτού εγκρίνει περαιτέρω πτήσεις αυτού του αεροσκάφους.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το πόρισμα δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία που υπήρχε νωρίτερα από πηγές από το περιβάλλον των ερευνητών, οι οποίοι και έκαναν λόγο για μια βλάβη στον αισθητήρα γωνίας προσβολής λόγω χτυπήματος πουλιού ή άλλου αντικειμένου σε αυτόν.

Ειδικότερα οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει καμία ζημιά στους αισθητήρες του αεροσκάφους που θα μπορούσαν να συνέβαλαν στη συντριβή της 10ης Μαρτίου. 

"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν βρήκαμε ζημιά σε ξένο αντικείμενο", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ο συνταγματάρχης Amdeye Fenta, επικεφαλής του Γραφείου Πληροφοριών Ατυχημάτων της Αιθιοπίας, στην συνέντευξη τύπου. Προσθέτοντας επίσης ότι οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει κανένα πρόβλημα δομικού σχεδιασμού.

Παράλληλα η  Υπουργός Μεταφορών της Αιθιοπίας, πρόσθεσε ότι οι ερευνητές έχουν μελετήσεις τις φωνητικές εγγραφές ,τις συσκευές καταγραφής δεδομένων πτήσης, καθώς και αρχεία όπως έγγραφα από που προσκόμισε η αεροπορική εταιρεία.

Η αεροπορική εταιρεία τοποθετήθηκε επί των αποτελεσμάτων με μια ανάρτηση της στο twitter η οποία τονίζει ότι η προκαταρκτική έκθεση "έδειξε σαφώς" ότι οι πιλότοι στην πτήση 302 ακολούθησαν τις συστάσεις της Boeing.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας Tewolde GebreMariam δήλωσε, ειδικότερα πως όλοι στις Αιθιοπικές Αερογραμμές συνεχίζουν να βιώνουν βαθύ πένθος αναφορικά με την συντριβή και την απώλεια των αγαπημένων τους.

Παράλληλα πρόσθεσε πως νιώθουν πολύ περήφανοι για την συνέπεια που επέδειξαν οι πιλότοι του μοιραίου αεροσκάφους ακολουθώντας με ακρίβεια τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Πηγή: CNN