Κλείσιμο

Τουρκολιβυκές συμφωνίες: Η Άγκυρα θα εκπαιδεύει πιλότους της Λιβύης - Θα δώσει και drones

Η συμφωνία υπεγράφη χθες στην Άγκυρα όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης, Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα

Εκπαίδευση των πιλότων της λιβυκής αεροπορίας από την Τουρκία και αποστολή τουρκικών drones προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οι δύο συμφωνίες που υπέγραψαν χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης, Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, που βρέθηκε χθες στην Τουρκία, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Η πρώτη συμφωνία αφορά «τη βελτίωση των ικανοτήτων της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης χάρη στην τουρκική τεχνογνωσία στον τομέα αυτό».

Η δεύτερη συμφωνία «περιλαμβάνει αρκετές συμβάσεις εφαρμογής που σχετίζονται με τη συμφωνία ασφαλείας που υπογράφηκε το 2019" από την Άγκυρα και την πρώην κυβέρνηση της Τρίπολης, ταυτόχρονα με μια αμφιλεγόμενη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η οποία είχε προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Χάθηκε το μέτρο - Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για μετατροπή μουσουλμανικού συγκροτήματος σε ωδείο

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία -που σημειωτέον έχει μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί- καταγγέλλει την Ελλάδα για μετατροπή μουσουλμανικού συγκροτήματος σε ωδείο.

Συγκριμένα ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, σε σειρά από tweets έγραψε: «Καταδικάζουμε την ασέβεια των ελληνικών αρχών προς πνευματικά κέντρα, τζαμιά και νεκροταφεία ηρώων. Είναι απαράδεκτο για τις ελληνικές αρχές να μετατρέψουν σε μουσικό ωδείο την οθωμανική κληρονομιά, το συγκρότημα Murat Reis, το  οποίο βρίσκεται στο νησί της Ρόδου και περιέχει τζαμί, οικία δερβίσηδων και νεκροταφείο.

Η συστηματική πολιτική αποχαρακτηρισμού εκ μέρους των ελληνικών αρχών έναντι στοιχείων της οθωμανικής τουρκικής κληρονομιάς είναι ασέβεια προς την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Θα πρέπει να ντρέπονται για τις πρακτικές που αποσκοπούν στον εξευτελισμό των ηρώων μας.

Ως Τουρκία, δεχτήκαμε πολλές ελληνορθόδοξες εκκλησίες ως κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, τις επισκευάσαμε και τις ανοίξαμε για προσκύνημα.

Από την άλλη, βλέπουμε ότι η Ελλάδα δείχνει μια βάρβαρη προσέγγιση στην κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας και επιτίθεται βάναυσα στην κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά».

Πηγή: skai.gr