Γιατί το κύμα καύσωνα σαρώνει τη νότια Ευρώπη - Τι έδειξε η έκθεση της ESA

Ένας αντικυκλώνας, με την ονομασία Κέρβερος, που πήρε το όνομά του από το τέρας από την Κόλαση του Δάντη, έρχεται από το νότο και προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από τους 40°C

Μία έντονη και παρατεταμένη περίοδο καύσωνα διανύει η Ευρώπη, θέτοντας σε συναγερμό τις αρχές των χωρών που πλήττονται περισσότερο.  Οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πόλεις της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Κροατίας και της Τουρκίας, ενώ στην Ιταλία ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τους 48,8 βαθμούς Κελσίου.

kafsonas

Ένας αντικυκλώνας, με την ονομασία Κέρβερος, που πήρε το όνομά του από το τέρας από την Κόλαση του Δάντη, έρχεται από το νότο και προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από τους 40°C σε μεγάλο μέρος της Ιταλίας. Αυτό συμβαίνει μετά από μια άνοιξη και τις αρχές καλοκαιριού με καταιγίδες και πλημμύρες.

italy

Τις αιτίες του κύματος καύσωνα αποδίδουν οι ειδικοί σε τρεις βασικούς παράγοντες, το φαινόμενο El Niño, τον αντικυκλώνα «Κέρβερο» και την κλιματική αλλαγή. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς η Ευρώπη δεν επηρεάζεται άμεσα από το φαινόμενο Ελ Νίνιο και οι μεγάλες θερμοκρασίες οφείλονται στον αντικυκλώνα και την κλιματική αλλαγή. 

Ο καύσωνας πλήττει πολλές  πόλεις σε όλη την Ευρώπη με τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της γης να φθάνουν τους 46°C στη Ρώμη της Ιταλίας, ενώ η Μαδρίτη και η Σεβίλλη στην Ισπανία έφθασαν τους 46°C και τους 47°C, αντίστοιχα.

italy

Οι αρχές στην Ιταλία έχουν εκδώσει κόκκινο συναγερμό για δέκα μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της Φλωρεντίας και της Ρώμης. Στη Σαρδηνία και τη Σικελία η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 48,8 βαθμούς Κελσίου.

Italia

«Η Ευρώπη δεν επηρεάζεται άμεσα από τα φαινόμενα Ελ Νίνιο, επομένως μάλλον ο αντικυκλώνας και η κλιματική αλλαγή είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το κύμα καύσωνα», δήλωσε η δρ Μελίσα Λέιζενμπι, λέκτορας στην κλιματική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ στη Βρετανία.

«Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν όλοι οι παράγοντες και η ακριβής συμβολή τους στον σημερινό καύσωνα στην Ευρώπη, μόνο μια πλήρης μελέτη απόδοσης μετά το συμβάν θα καταδείξει τους ακριβείς παράγοντες και το ποσοστό επίδρασής τους στο γεγονός», εξήγησε η δρ Λέιζενμπι.

«Δεν μπορούμε να έχουμε καμία αμφιβολία ότι ένας κρίσιμος παράγοντας πίσω από αυτή την αύξησης της θερμοκρασίας είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων. Μέχρι να μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα, ακραία φαινόμενα όπως ο καύσωνας που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη θα γίνονται όλο και πιο πιθανά», δήλωσε ο δρ Λέσλι Μέιμπον, λέκτορας Περιβαλλοντικών Συστημάτων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Οι ακραίες θερμοκρασίες στην Ευρώπη ακολουθούν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες που καταρρίπτουν τα ρεκόρ. Τη Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε ότι ο πλανήτης έζησε τις πιο ζεστές ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

italy

Αυτό ακολουθεί τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί, με άνευ προηγουμένου θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με μια έκθεση της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, ο Ιούνιος του 2023 ήταν λίγο πάνω από 0,5°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Αυτή η ζέστη συμπίπτει με την έναρξη του Ελ Νίνιο, του φυσικού φαινομένου που θερμαίνει τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αναμένεται ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί περαιτέρω και θα καταρριφθούν περισσότερα ρεκόρ καιρού.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Medicine, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω των καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ήταν στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Αυτό το καλοκαίρι είναι πιθανό να είναι χειρότερο. Ο Ερυθρός Σταυρός προέτρεψε τους ντόπιους και τους τουρίστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να δίνουν προσοχή σε όσους είναι πιο ευάλωτοι στην υψηλή θερμοκρασία.
 

Πηγή: skai.gr