Επίδειξη δύναμης του κινεζικού στρατού γύρω από την Ταϊβάν

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν, 38 κινεζικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν γύρω από το νησί την Τετάρτη, 33 την Πέμπτη και 30 την Παρασκευή

Σε αυξημένη δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν έχει προχωρήσει ο στρατός της Κίνας αυτή την εβδομάδα, στέλνοντας δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη πέρα από τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν και στις βασικές περιοχές της ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας του νησιού (ADIZ), μεταδίδει το CNN.

Η δραστηριότητα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) έχει μια σειρά από επιπτώσεις, καμία από αυτές δεν είναι θετική για την Ταϊβάν ή τη σταθερότητα στα στενά, λένε οι αναλυτές.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν, 38 κινεζικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν γύρω από το νησί την Τετάρτη, 33 την Πέμπτη και 30 την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια αυτών των 72 ωρών, 73 κινεζικά αεροσκάφη είτε διέσχισαν τη μέση γραμμή του στενού, ένα άτυπο σημείο οριοθέτησης που το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει αλλά μέχρι πρόσφατα το σεβόταν σε μεγάλο βαθμό,  είτε εισήλθαν στο νοτιοανατολικό ή νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης αναγνώρισης του νησιού.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας διεκδικεί την αυτοδιοικούμενη δημοκρατία της Ταϊβάν ως έδαφός του, παρόλο που δεν την έχει ελέγξει ποτέ, και προσπαθεί δεκαετίες να την απομονώσει διπλωματικά. Το Πεκίνο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης βίας για να πάρει τον έλεγχο του νησιού.

Το στρατιωτική δραστηριότητα αυτής της εβδομάδας περιελάμβανε μαχητικά αεροσκάφη, βομβαρδιστικά H-6, ανθυποβρυχιακά προειδοποιητικά αεροσκάφη και αναγνωριστικά drones, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Το υπουργείο είπε ότι ανέθεσε σε πολεμικά αεροπλάνα περιπολίας μάχης, ναυτικά σκάφη και επίγεια πυραυλική άμυνα την παρακολούθηση των κινεζικών αεροσκαφών, αλλά και  εννέα κινεζικών πολεμικών πλοίων που βρίσκονταν σε όλο το νησί.


 

Πηγή: skai.gr