Γερμανία: «Όχι» σε γενικό λοκντάουν - Έρχονται αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Γερμανία: «Όχι» σε γενικό λοκντάουν - Έρχονται αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους κομίζει ο μελλοντικός κυβερνητικός συνασπισμός, δηλαδή το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP). Τα τρία κόμματα σκοπεύουν να παρουσιάσουν την προγραμματική τους συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού την επόμενη εβδομάδα. 

Τα κόμματα, υπό το βάρος της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και της κριτικής που ασκείται για ολιγωρία στη λήψη δραστικών μέτρων, σχεδιάζουν ακόμη να αυστηροποιήσουν τους κανόνες για τον περιορισμό της πανδημίας, εστιάζοντας κυρίως στον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από χώρους και δραστηριότητες και αναδεικνύοντας ως κεντρικό σημείο την προστασία των παιδιών και της αδιάλειπτης λειτουργίας των σχολείων.

Ειδικότερα, ενόψει της εκπνοής στις 25 Νοεμβρίου της «κατάστασης επιδημίας εθνικής εμβέλειας», ο μελλοντικός κυβερνητικός συνασπισμός σχεδιάζει μέτρα που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων πρόσβαση στους χώρους εργασίας και στα υπεραστικά μαζικά μέσα μεταφοράς μόνο για εμβολιασμένους, αναρρώσαντες και όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ (Κανόνας 3G), καθημερινά τεστ σε οίκους ευγηρίας και υποχρεωτική εργασία από το σπίτι. 

«Πάνω από όλα, υπάρχει μια βασική ιδέα την οποία μοιράζονται και οι τρεις πλευρές: Δεν πρέπει πλέον να υπάρξει γενικό lockdown και τα παιδιά πρέπει να έχουν προτεραιότητα», δήλωσε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, και διευκρίνισε ότι «τα σχολεία θέλουμε να παραμείνουν ανοιχτά και για πρώτη φορά η ειδική προστασία των παιδιών να καταστεί υποχρεωτική». Τα μη εμβολιασμένα άτομα, πρόσθεσε, θα αισθανθούν σαφώς τους περιορισμούς, αρχικά με τη μείωση των επαφών τους σε δημόσιους χώρους. Από την πλευρά του SPD δεν απορρίπτεται πάντως και το ενδεχόμενο «τις επόμενες εβδομάδες» να τεθεί και το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ειδικές κατηγορίες.
 

Πηγή: skai.gr